Уторак, 06. Октобар 2015.

Едукативно предавање “Алкохол и вожња не иду заједно“ за средњошколце

У организацији општине Неготин и Удружења за заштиту младих из Београда, у Пољопривредној школи „Рајко Боснић“ у Букову, одржано је едукативно предавање на тему “Алкохол и вожња НЕ иду заједно“.


Предавање је било намењено ученицима средњих школа, јер према истраживањима велики број младих у Србији нема довољно знања о саобраћају, као и самим последицама које настају уколико се нека општа правила не поштују. Статистика говори да све већи број младих у нашој земљи не користи сигурносни појас у току вожње. Такође, велики број младих и поред јасних и недвосмислених кампања које се воде у нашој земљи управља возилом под дејством алкохола или користи мобилни телефон у току вожње.

Циљ  едукативних предавања је да се укаже на могуће последице не поштовања правила саобраћаја.   

„Ми желимо да кроз ова едукативна предавања пробудимо свест младих о штетности алкохола током управљања моторним возилом, и да покушамо на неки начин да спречимо саобраћајне несреће изазване алкохолисаним стањем. Предавања организујемо широм Србије и свуда имамо велику помоћ локалних самоуправа, које нам организују овакве трибине, које су намењене пре свега ученицима средњих школа, младим возачима, који су тек добили возачке дозволе и њима објашњавамо колико је штетно не везивање појаса, коришћење мобилног телефона током вожње или вожња у алкохолисаном стању“ – каже Иван Ђорђевић, председник Удружења за заштиту младих.

Средњошколци су током предавања, које је одржао Слободан Живојиновић, специјалиста за безбедност саобраћаја, били у прилици да погледају и видео клипове који приказују могуће последице вожње у алкохолисаном стању, без везивања сигурносног појаса и уз коришћење мобилног телефона.