Недеља, 07. Јул 2024.

ДУНАВ ЈЕ НАШЕ МОРЕ

Лето на Дунаву, нa Кусјаку код Неготина и манифестација "Дунав је наше море" увелико теку. Традиционалнa манифестацијa коју уз подршку локалне самоуправе, организују Туристичка организација општине Неготин и Општинскa организацијa спортских риболоваца "Тимок", почела је у раним јутарњим часовима такмичењем најмлађих риболоваца. Дан на Дунаву обележиће богат музички програм и спортска нафметања. Поздравну реч бројним нашим суграђанима који су одлучили да данaшњи дан проведу на Кусјаку, упутио је Драган Радосављевић, члан Општинског већа општине Неготин.
 
 
 
"Драго ми је што ћемо се данас дружити и опустити током манифестације „Дунав је наше море“ коју уз подршку локалне самоуправе, организују наша туристичка организација и Општинска организација спортских риболоваца. И ове године уз бројна такмичења, вожњу катамараном, и добру музику, на Кусјаку уживаћемо уз реку Дунав која протиче кроз нашу општину, уз жељу да ће у неким годинама које долазе поново постати плав, и да ћемо сви заједно више водити рачуна о заштити животне средине посебно река, изворишта јер вода је један од најважнијих ресурса.", поручио је Радосављевић.
 
 
 
 
 
Дунав се сматра најзначајнијом европском реком, јер представља највиталнији пловни пут и најважнији речни саобраћај у Европи. Значајан је као најјефтинији начин за превоз робе из западне Европе ка Црном мору, и даље ка Блиском Истоку. Друга по величини европска река протиче кроз нашу земљу у дужини од 588 km, од којих кроз неготинску општину 31 km.