Четвртак, 14. Децембар 2017.

Државни секретар министарства привреде посетио Неготин

Драган Стевановић, државни секретар Министарства привреде, посетио је данас општину Неготин и у пратњи Владимира Величковића, председника, Мерлине Селенић, члана Привременог органа општине Неготин и Драгана Мијуцића извршног директора ЈКП “Бадњево”, обишао радове у Даничићевој улици и фирму “Монидан комерц” д.о.о у Млошеву.

 

Приликом обиласка радова у Даничићевој улици, које заједнички финансирају општина Неготин и министарство привреде, државни секретар Драган Стевановић, истакао је да су и у овој као и претходних година издвојена значајна средства за подршку у реализацији инфраструктурних пројеката кроз програм „Градимо заједно“ за обнову локалне и регионалне инфраструктуре и то је програм који се  годинама уназад спроводи са Европском инвестиционом банком. Карактеристике програма су су да се пола средствава обезбеђује из буџета локалних самоуправа, друга половина из Министарства привреде.

 

“Оно што је за нас јако важно је да је Општина Неготин у овој години показала висок степен одговорности, ангажовања и ми нисмо могли да не одреагујемо на чињеницу да су ангажовањем сопствених средстава у 2017. години, око 200 милиона динара потрошили на реконструкцију, санацију локалне и регионалне инфраструктуре. У том контексту разговарали смо и договорили се да и ми дамо свој допринос у реализацији радова у Даничићевој улици и са 22 милиона динара подржали смо пројекат укупне вредности 53 милиона, а локална самоуправа је из буџета определила више од 30 милиона. Завршиће се 555,80 метара пута, урадиће се затворени кишни колектори, тротоари. За нас је то јако битно. С једне стране успевамо на неки начин да помогнемо општинама да раде и завршавају своје инфраструктурне пројекте, са друге стране, бићу слободан да кажем, покушавамо да и ми мало контролишемо како се троши новац пореских обвезника у Неготину, да натерамо локалне самоуправе да улажу и троше новац у праве ствари и да то буде на корист свих грађана општине Неготин.” – истакао је Стевановић.

 

Државни секретар министарства привреде, најавио је да ће већ у наредној години, заједничким средствима локалне самоуправе и министарства привреде, бити уређено још 7 улица у Неготину.

 

“Управо због таквог односа, ми смо се са руководством Општине Неготин договорили да ћемо у наредној години један велики, заиста капиталан пројекат подржати овде у Неготину, с обзиром да је општина конкурисала са беспрекорном, чистом документацијом за санацију седам локалних улица. Укупна вредност пројекта је 151 милион динара. На терет општинског буџета ће ићи око 88 милиона, а остатак од шездесет три милиона обезбедиће министарство привреде и мислим да ће то за ваш град у следећој години бити велика ствар. Оно на шта сам ја јако поносан и на чему сам у неформалном разговору рекао, нисмо ми заслужни што ће се то радити већ управо озбиљан и одговоран приступ локалне самоуправе, руководства и трошење новца на праве и добре ствари нас обавезује да дајемо подршку и биће ми драго да у првим данима грађевинске сезоне 2018. године заједно са будућим председником Општине Величковићем дођем да свечано обележимо почетак радова у седам улица које ће се надам се завршити у току грађевинске сезоне. “

Владимир Величковић, председник Привременог органа општине Неготин изразио је захвалност министарству привреде на разумевању у неопходност реконструкције ове улице којом ће се решити вишедеценијски проблем.

 

“Оно што је посебно важно не само за мештане Даничићеве, већ и околних улица је да ће реконструкцијом ове улице бити решен проблем који се јавља приликом великих падавина. Проблем није настао у протеклих пар година већ много раније. Санација улице укључујући уградњу затворених кишних колектора имаће велики значај за мештане у овом делу града који ће коначно после много година, добити нову уређену улицу, са новим тротоарима. Надам се да ће бити задовољни, иако из разговора са њима закључујем да још увек не верују да ће све бити уређено, али увериће се када радови буду приведени крају идуће године. Иза овог као и капиталног пројекта уређења седам улица идуће године стали су заједно Министарство привреде и локална самоуправа. Подршка ресорног министарства је веома значајна и помоћи ће нам да као одговорни домаћини од нашег града направимо уређено место за живот решавајући вишедеценијске проблеме.” – изјавио је Величковић, приликом обиласка радова у Даничићевој улици.

 

Државни секретар министарства привреде обишао је и породичну фирму Спасоја Недељковића, “Монидан Комерц” д.о.о у Милошеву. Он се том приликом упознао са начином производње, али и пласмана роштиљског ћумура, који овај успешни привредник извози. Стевановић је овом приликом најавио да је 2017. година, прва година у деценији предузетништва, током које ће пажња бити фокусирана ка сектору малих и средњих предузећа.      

 

“Ми, као и претходне две или три године, и целу наредну деценију планирамо да нам у фокусу управо буде сектор малих и средњих предузећа. Подсећамо Вас да је 2016. година била година предузетништва и да смо тада направили један замајац, покренули неколико програма пројеката којима смо подржали овај сектор. Тада смо имали 33 програма и око 18 милијарди динара било је на располагању сектору малих, средњих предузећа и предузетника. То се показало као добро и онда смо дошли на идеју да 2017. годину прогласимо првом годином у деценији предузетништва и наредних 10 година ћемо покушати да апсолутно све владе Републике Србије у свом фокусу и као приоритет имају управо пажњу фокусирану и посвећену сектору малих и средњих предузећа. Радили смо и анализе представљали смо их заједно са Агенцијом за привредне регистре и управо је  у 2016. години највећи раст у броју запослених, највећи број новоотворених привредних друштава односно правних лица у привреди отворен управо у овом сектору. Зато нам је битно да комуницирамо са овим људима и да гледамо шта је то у контексту пословног амбијента, финансирања или било каквог другог вида подршке, шта је то што њима треба и како да им изађемо у сусрет. У наредној години министарство је определило милијарду и 300 милиона динара које ће кроз различите кредитне линије бити на располагању сектору малих, средњих предузећа, уз све редовне програме Фонда за развој. Биће и подстицајних односно бесповратних средстава и ја се искрено надам да ће сва предузећа, па и предузећа на територији општине Неготин, то да искористе. Ја овом приликом позивам и наше домаћине господина Недељковића и његову породичну фирму, да нам се обрате, уколико имају било каквих потреба, стојимо им на располагању, апсолутно смо спремни да пратимо њихове амбиције, жељу за развој и они заиста за такво чиме имају потребе.“


Породична фирма Спасоја Недељковића, “Монидан Комерц” д.о.о почела је са радом 1989. године и из године у годину повећавала своје производне и извозне капацитете.


“Готово целокупна наша производња намењена је извозу. У 2017. години у Аустрију, Немачку, Швајцарску и Словенију извезли смо 5 885  тона роштиљског ћумура. У рад фирме укључени су готово сви чланови моје породице”


Ова успешна породична фирма тренутно запошљавамо 36 радника, а током сезоне и до 60.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.