Понедељак, 12. Септембар 2022.

ДРУГИ ФЕСТИВАЛСКИ ДАН У ЗНАКУ ТРАДИЦИЈЕ И ДУХОВНЕ МУЗИКЕ

Традиционално, другог фестивалског дана након концерта Класика у 11, у селу Мокрањчевих предака, у порти Цркве Свете Тројице приређен је програм под називом „Нити традиције“.

  

  

Културно-уметничко друштво „Чучук Стана“ из Сикола, чувар традиције овог краја још од 1974. године и једно од ретких које активно наступа широм Неготинске крајине настојећи да љубав према фолклору, песми и игри пренесе и млађим генерацијама. Омладинска фолклорна група КУД-а  „Чучук Стана“ извела је сплет српских изворних игара из околине Сикола, док је познати фрулаш Витомир Станојевић извео коло „Старачки гег“.

  

Ансамбл народних игара и песама КУД „Димитрије Котуровић“ из београдске општине Раковица, добитник најпрестижнијих признања, познат по врхунској игри, виртуозношћу свог оркестра и лепоти аутентичних народних ношњи песмом из Сумраковца „Смиљ, Смиљана киту цвећа брала“ у интерпретацији Исидоре Ранковић, али и Влашким, Играма из Шумадије, из околине Пирота, Српским сватовским играма из Косовског Поморавља и колом „Београђанка“.

Програму у Мокрању су, поред бројних гостију присуствовали и Владимир Величковић, председник Општине Неготин, Богдан Гугић, заменик председника Општине и мр Милан Уруковић, председник СО Неготин који су тога дана положили цвеће на споменик Стевану Мокрањцу у центру села. Цвеће су положиле и делегације организатора неготинског Дома културе, Фестивала „Мокрањчеви дани“ и домаћина МЗ Мокрање и КУД „Мокрањац“ из Мокрања.

  

  

У вечерњем програму након изложбе слика насталих  у оквиру 24. Ликовне колоније „Ехо музике“.  Изложба, као пратећи програм 56. „Мокрањчевих дана“, садржи радове деветоро визуелних уметника из Краљева, Ниша, Панчева и Београда. Фестивалској публици представљени су радови Смиљке Јовановић, Милице Николић, Јане Митровске, Марије Коњикушић, Бориса Станића, Николе Гоцића, Вука Палибрка, Милана Перишића и Бојане Миновић, обележили су наступ Културно-уметничког друштва „Димитрије Котуровић“ из Раковице и концерт Хора „Мокрањац“ из Београда, прошлогодишњег победника Натпевавања.

  

  

Хор „Мокрањац“,  кога је далеке 1931. основао Коста Манојловића, а чији је рад интензивиран 1988.  на концерту у Неготину, названом „Да кроз лепо примамо спасоносно“, представио се делима српских композитора Јосифа Маринковића, Војислава Илића, Корнелија Станковића, Косте Манојловића, Стевана Мокрањца, али и савременика Владимира Милосављевића, Мирољуба Аранђеловића Расинског, Светислава Божића  и младог Ивана Главашића.

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.