Уторак, 12. Октобар 2021.

ДРАГАН СТЕВАНОВИЋ, ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР МИНИСТАРСТВА ПРИВРЕДЕ РАЗГОВАРАО СА НЕГОТИНСКИМ ПРИВРЕДНИЦИМА

Драган Стевановић, државни секретар Министарства привреде Републике Србије данашњу посету Неготину, започео је обиласком трговинског предузећа „Александровић“ из Самариновца које послује већ тридесет година и у својих 14 малопродајних објеката упошљава преко 220 радника. У пратњи Владимира Величковића, председника Општине Неготин, Богдана Гугића заменика председника и Милана Уруковића, председника СО Неготина обишао је и Предузећe за прераду меса „Лаки“ и Компанијy „Спајић“ која извози преко 95 процената своје производње.

  
  
 
„Ви знате да је Влада Србије још од времена када је премијер Србије био Александар Вучић дала значај неразвијеним подручјима, пре свега југу и истоку Србије. Из тог разлога нарочито је важно да у последњих неколико година исток и југ Србије добијају једну нову слику. Ја сам, ево, сад путовао из Београда, још неких десетак километара има да се заврши овај пут и мислим да та путна инфраструктура има потпуно један другачији изглед данас. Говоримо наравно о овоме што је важно за све ове људе који овде радеи производе и чини ми се да ће Неготин и сва села, Прахово и друга бити много ближа и ауто путу и аеродромима и лукама и тако даље.“ рекао је Драган Стевановић приликом обиласка Компаније „Спајић“.
Стевановић је још истакао да је важно да, објекти и компаније, попут Компаније „Спајић“, улажу у своје бизнисе, а да држава да oдради свој део посла, о чему је и било речи данас.


 
„Држава има озбиљне амбиције када је у питању Прахово, Хемијско индустријски комплекс који ће у перспективи тамо да се гради и да се развија, али овакве компаније су суштина. И када овакве компаније у овим временима ковида и свега што је последица короне, показују срчано опредељење да инвестирају, онда то показује да се у земљи ситуација и ствари мењају драстично на боље. Господин Спајић ми је представио свој бизнис план за перспективу и пројекат који ће радити у вредности од 2,5 милиона евра и који ће у Неготину обезбедити четрдесетак нових радних места. Свакако, као озбиљан домаћи привредник јавио се држави за подстицаје. Данас или ових дана ће се његова апликација обрађивати и мислим да ће остварити као и свака озбиљна компанија право на подстицаје, подржаћемо га у том контексту и мислим да ће и он бити задовољан а и држава и Неготин тиме могу да буду задовољни. Компанија која је дуплирала свој промет и приходе и добит у односу на претходну годину, бићу слободан да кажем да је у овој години до данас, до десетог месеца, остварила промет који је једнак буџету општине Неготин, тако да смо скренули пажњу локалном руководству да са овим људима имају посебан однос, да буду сервис оваквим предузетницима и ја мислим да ће то бити у обостраном интересу.“ поручио је Стевановић.



Компанија „ Спајић Д.о.о.“ послује двадесет године и бави се израдом челичних влакана за армирање бетона која се користе уместо мрежасте арматуре и сачме која служи за сачмарење у ауто и авио инструстији.
„Наша фирма је извозно оријентисана и поред челичних влакана и сачме, радимо и процесну опрему, машине за производњу и удувавање челичних влакана, за обликовање челичне сачме. Задовољан сам са пословним амбијентом и планирамо проширење. Тренутно радимо на изградњи две хале , једне која ће служити као магацин за готове производе, док ће у другој бити сировине.Тако ћемо ослободити тренутне магацине како бисмо у њима проширили производњу.“ изјавио је Зоран Спајић из Компаније Спајић Д.о.о.
 
Извозно оријентисана Компанија Спајић извози 95 процената своје производње и вредност прошлогoдишњег извоза достигла је 5,5 милиона евра а ове године су већ извезли робу у вредности од преко 10 милиона евра. Спајићи планирају да следеће године произведу робу у вредности од преко 20 милиона евра.
Владимир Величковић, председник Општине Неготин је истакао је значај развијања привреде и оснивања Индустријско-хемијcког парка Прахово, пројекта од државног значаја, чиме ће се обезбедити долазак страних инвеститора, запошљавање радника, уз индиректно запошљавање, развој малих и средњих предузећа, значајан раст буџета општине Неготин, као и раст животног стандарда становништва.
 
 
„Привреда задржава овде људе, повећава животни стандард и решава социјалне проблеме. Наша развојна шанса биће оснивање Индуструјско-хемијског парка, у сарадњи са Компанијом Еликсир, који се налази у последњој припремној фази. Индустријски парк је шанса, како за мање привреднике, тако и за велике компаније које ће са уређењем потребне инфраструктуре, где мислим на изградњу заобилазнице од Прахова чиме ћемо изместити промет тешких камиона кроз град и села, повећање капацитета Луке Прахово и омогућавања карго транспорта и након тога постаће водећа у земљи, доћи овде да привређују. До краја октобра Министарство грађевинарства треба да изда грађевинску дозволу за проширење луке. Верујем да ће компаније наћи свој интерес, исказати потребу за радницима, а на нама је обезбедимо радну снагу, помогнемо људима да нађу посао, и да самим тим овај крај престане са одумирањем и почне да напредује.“ истакао је председник Величковић.

  
  

Данашњу посету државни секретар Драган Стевановић завршио је разговором са неготинским привредним предузетницима у Ресторану Николић, који су изнели проблеме са којима се суочавају како би се, у циљу убрзавања привредног развоја и запошљавања нових радника, пронашли начини за њихово отклањање у што краћем року.

  

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.