Уторак, 16. Децембар 2014.

Дистрибуција решења за порез на имовину

У општини Неготин у току је дистрибуција решења за порез на имовину за 2014. годину. Решења за порез на имовину у 2014. години, добиће  21 хиљада пореских обвезника што је за 7 хиљада више у односу на прошлу годину. У Локалној пореској администрацији подсећају грађане да је дошло до измене у Закону о пореском поступку и пореској администрацији, па се сада достава врши путем  достављача, уколико не дође до уручења на тај начин, достава се врши путем поште и докуменат се сматра урученим, чак и уколико је само покушана достава. Грађани, који у наредних десетак дана не добију решења, могу да се јаве у Локалну пореску администрацију, улица Кнеза Михајла бр. 12, радним данима од 7 до 15 часова.   

Решења која се дистрибуирају, односе се на пореска задужења за целу годину. Грађани који су редовно измиривали своје обавезе, по кварталима, након пријема решења имаће 15 дана да уплате разлику између износа назначеног на решењу и износа који су до сада уплатили.

Услед повећања броја пописаних објеката на територији општине Неготин,  порез на имовину у 2015. години биће мањи и до 30 одсто.

„У општини Неготин током ове године реализован је пројекат Општински економски развој, у оквиру кога је вршен попис непокретности. Као резултат овог пројекта сада имамо преко 3000 пописаних објеката и као што смо обећали грађанима, уколико се повећа обухват имовине, наредне године, биће мањи износи на решењима. У предвиђеним законским роковима донели смо све одлуке које су неопходне за наредну годину, тако да ће на основу тих одлука цене у 2015. години бити ниже и до 30 одсто, у зависности од категорије непокретности“ – истакла је Маја Радуловић, руководилац одсека ЛПА Неготин.

Општина Неготин покренула је и иницијативу за измену Закона о порезима на имовину који је претрпео одређене промене које су се негативно одразиле на пореске обвезнике. У сарадњи са председником Општине Неготин, покренута је иницијатива за измену Закона у погледу опорезивања помоћних објеката и викендица, које сада више не постоје у категоријама. Викендице су сврстане у куће за становање па су износи на решењима за порез на имовину у великој мери увећани.

У допису који је упућен Министарству финансија, покренута је иницијатива да се поново уведу категорије викендица и помоћних објеката као и да се земљиште опорезује према својој стварној намени, а не као што је случај ове године, где се земљиште које се налази у грађевинском реону опорезује као грађевинско земљиште. Уколико Министарство прихвати иницијативу општине Неготин, износи на решењима за наредну годину биће још мањи.