Субота, 13. Септембар 2014.

Делегација Европске комисије посетила Неготин


Др Тимоти Хант, добитник Нобелове награде за медицину и члан научног тима Европског истраживачког савета и др Гордана Поповић, директорка научног програма у оквиру Европског истраживачког савета и почасна грађанка Неготина, у оквиру свог боравка у Србији, од синоћ бораве у посети Неготину. 

Уважени научни радници, као гости Општине Неготин, присуствовали су синоћ традиционалном Натпевавању хорова у оквиру 49. Мокрањчевих дана. Данас,  у преподневним сатимна, обишли су Здравствени центар Неготин, где су их дочекали водећи људи ове здравствене установе, на челу са директором др Тихомиром Миловановићем и председник Општине Неготин, Јован Миловановић. Делегација Европске комисије обишла је и Одељење гинекологије и акушерства у упознала се са условима рада на овом одељењу.    

Др Тим Хант и др Гордана Поповић, који у Србији бораве на позив Фондације Престолонаследника Александра за образовање, након обиласка Здравственог центра, обишли су и Неготинску гимназију, коју је похађала др Поповић. Била је ово прилика за разговор са бившим и садашњим професорима и ученицима ове образовне установе али и представљање програма Европског истраживачког савета, који одваја значајна средства за развој науке у Европи и Србији. Уважене госте поздравила је Емилија Петровић, директорка Неготинске гимназије.

 

Циљ посете ове делегације Србији је да се оснажи подршка домаћим научницима и помогне им се указивањем на могућности за финансирање истраживачких пројеката унутар Европске комисије. Сер Тимоти је у току своје посете одржао и  предавања на Медицинском факултету у Београду, у Ректорату Универзитета у Београду и у Ректорату Универзитета у Новом Саду.


Проф. др Тимоти Хант је, заједно са Полом Нерсом и Лиландом Хартвелом, Нобелову награду добио 2001. године за откриће темељног механизма контроле ћелијског циклуса, а пет година касније додељена му је и титула Сера. Сер Тимоти је члан је научног тима Европског истраживачког савета који дефинише стратегију и методологију финансирања научних пројеката, а у Србију долази уз подршку Европске комисије са циљем да подржи и помогне нашим научницима да се повежу и боље упознају са могућностима финансирања унутар програма Хорајзон 2020 и конкретније Европског истраживачког савета.

   

Проф. др Гордана Поповић, рођена Неготинка, запослена је у Извршној агенцији ERC-a, као и на Техничком универзитету у Бечу.

 

Након завршених студија из електротехничког инжењерства на Универзитету у Београду 1991. године, са специјализацијом из компјутерских технологија и програмирања, докторирала је на Техничком универзитету у Бечу, од када тамо и предаје. Објавила је преко 100 радова.

Од 2002. године ради и у Бриселу, првобитно у Директорату за истраживања Европске комисије, а касније као сарадница задужена за пројекте финансиране од стране ЕУ.

У Бриселу тренутно ради у Извршној агенцији ERC-a, где учествује у имплементацији програма IDEAS, чији је укупан буџет за период 2014–2020. 13 милијарди евра.

Потпредседница је Савета Универзитета у Салцбургу, именована од стране аустријске владе, потпредседница Аустријског друштва за микро системе, чланица Међународног одбора Аустријског друштва за политику у области технологије, аустријског Удружења за технологију и иновације, аустријског Друштва „Ервин Шредингер“ за микро и нано науке, као и Саветодавног одбора Европског форума Алпбах.