Недеља, 08. Април 2018.

Данас је Ускрс

Хришћански широм света данас славе Ускрс, празник који симболизује победу живота над смрћу. Ускрс је највећи хришћански празник, јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих, као симбол победе вере и живота над смрћу. Поводом великог хришћанског празника, света архијерејска литургија служена је и у неготинским православним храмовима.

 

Поред великог броја верника, архијерејској литургији у Цркви Рожденства Пресвете Богородице,  присуствовао је и председник општине Неготин, Владимир Величковић, а у Цркви Свете Тројице Мерлина Селенић, заменица председника и чланови Општинског већа општине Неготин, Татјана Панић и Далибор Машић.   

 

У Васкршњој Посланици Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, коју је прочитао протојереј Милан Радовић, старешина храма Свете Тројице, Српска православна црква је позвала вернике да се помоле Богу да завлада мир свуда одакле је протеран, на првом месту у нашим срцима и нашим домовима, али и у целом многострадалном свету.

 

"Сигурна је победа са Христом која се постиже благодаћу и нашим трудом да одржимо заповести Божје. Када се човек роди водом и Духом, тада почиње његово васкрсење, које је централна тачка вечнобитија, у коју се сабирају сви елементи помоћу којих долазимо до себепознања и богопознања. Познање Истине, стварне Истине, јесте вера у Васкрсење и радост Васкрсења", каже се између осталог у посланици патријарха Иринеја.

На Ускрс се скидају олтарске двери да би се тиме показало да је Исус Христос, по црквеном учењу, ускрснућем победио смрт и отворио рајска врата. 

 

По црквеном учењу, Исус је распет у петак, суботу је прележао у гробу, у Јосифовом врту, а у недељу зором, осетио се снажан земљотрес и анђео Божји слетео је на гроб. Стражари који су чували гроб, у страху су попадали као мртви, а Исус је васкрсао. На Ускрс је, по веровању, прво Марија Магдалена срела Христа, а потом се он указао и својим ученицима. Цела недеља празника зове се Светла недеља, а тада се певају радосне црквене песме.

Васкрс хришћани славе три дана, па су у календару СПЦ црвеним словом обележени Васкршњи понедељак и Васкршњи уторак.

Људи се за овај празник поздрављају са: "Христос васкресе" и "Ваистину васкресе".  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.