Недеља, 07. Јул 2024.

ДАН УСТАНКА НАРОДА СРБИЈЕ, 7.ЈУЛ

Дан устанка народа Србије, 7.јул, обележен је одавањем почасти и полагањем цвећа на споменик палим борцима на Стеванским ливадама. Венце су положиле делегације Општине Неготин коју су чинили Дарко Чиришановић, секретар СО Неготин и Драган Ђокић, члан Општинског већа задужен за привреду, ОО СУБНОР Неготин и ОО РВС Неготин.
 
 
 
"Поново смо овде, 7.јула 2024.године, после 83 годинеy да увеличамо дан када је давне 1941. године у Белој Цркви код Ваљева испаљен први метак, као почетак отпора немачкој окупацији. Данас се налазимо испред споменика десет наших бораца Крајинског партизанског одреда, десет хероја који су овде на Дели Јовану, на Стеванским ливадама дали живот бранећи слободу, свој народ и свој штаб", рекао је Игор Бабић, председник ОО СУБНОР Неготин.
 
 
Спомен обележје у подножју Дели Јована подигнуто је у знак сећања на Стефанију Михајловић, Љубомира Љубу Нешића, Радомира Радета Недељковића, Воју Миленковића, Боривоја Радојевића, Агу Рогожинаревића, Миливоја Миловановића, Владимира Златојевића, Синишу Голубова и Душана Иконића, припаднике Крајинског партизанског одреда који су погинули 29.септембра 1941.године приликом напада здружених одреда жандарма и четника.
 
 
Игор Бабић, председник ОО СУБНОР Неготин је истакао важност обележавања значајних датума и неговања културе сећања и нагласио да није мртав ратник који је погинуо него онај који је заборављен.

Пригодним речима и подсећањем на животни пут и резултате које је постигао, ода почаст и претходном председнику неготинске борачке организације, Драгољубу Фируловићу.
 
 
Чланови Општинске организације СУБНОР Неготин су потом на Стеванским ливадама организивали традиционално дружење.