Среда, 25. Март 2015.

Безбедност младих и деце у саобраћају

Маскота Агенције за безбедност саобраћаја „Пажљивко“ дружио се данас у Хали спортова у Неготину са најмлађим ученицима неготинских основних школа. Дружење са Пажљивком, Агенција за безбедност саобраћаја организовала је у сарадњи са општином Неготин и Саветом за безбедност саобраћаја општине Неготин.    

 

На саобраћајно едукативно-образовном часу „Пажљивко“ је ученицима  причао шта треба да знају, како морају да се понашају док се налазе у саобраћају и како да безбедно учествују у свакодневним ситуацијама у саобраћају у којима се могу наћи на путу од куће до школе.

 

Дружење је замишљено као интерактивна представа за децу током које је „Пажљивко“ постављао питања, комуницирао са децом и позивао их да активно учествују у дружењу. Час је завршен приказивањем цртаног филма „Пажљивко“ након којег су представници Агенције деци поделили симболичне поклоне. Осмеси и дечија граја присутних малишана и овог пута нису изостали.

 

Предавање на тему „Безбедности у саобраћају“ представници Агенције за безбедност саобраћаја одржали су и за ученике треће и четврте године Неготинске гимназије. Изабрани су и ученици који ће у сарадњи са Агенцијом проћи обуку за вршњачку едукацију, након које ће држати предавања ученицима неготинских основних и средњих школа.  

 

У циљу јачања сарадње између Агенције и локалних самоуправа, одржан је и састанак са члановима Савета за безбедност саобраћаја општине Неготин.

 

На састанку коме су присуствовали заменица председника Општине Неготин, Надица Васић, председник Скупштине општине Неготин, др мед. Љубисав Божиловић и мр Даниела Пејчић, задужена за образовање у Општинском већу општине Неготин,  било је речи о стању безбедности саобраћаја на територији општине, о активностима које су до сада реализоване, али и о проблемима и ограничењима у раду. Један од најважнијих закључака са састанка је да сарадња Агенције и локалних самоуправа у наредном периоду мора бити још интензивнија, кроз заједничку организацију и реализацију превентивних активности, али и подршку у дефинисању стратешких циљева за будућност и формулисању мера за подизање нивоа безбедности у саобраћају.

 

Од ове године Агенција ће радити на преношењу искустава локалним самоуправама како би се  унапредио рад локалних Тела за безбедност саобраћаја чији крајњи циљ треба да буде изградња стабилних система безбедности саобраћаја на локалном нивоу.