Среда, 28. Јун 2017.

Бесплатни приградски превоз на територији општине Неготин


Усвајањем Одлуке о субвенционисању линијског приградског превоза путника на територији општине Неготин, на последњој седници СО Неготин, одржаној прошлог петка, локална самоуправа  је омогућила свим грађанима бесплатан аутобуски превоз.

Приградски превоз путника на територији Општине Неготин потребно је да обезбеди првенствено адекватан превоз ђака до школских установа, као и радника до радних места, али и других категорија грађана општине Неготин, а који исказују захтеве за коришћењем услуга приградског превоза путника за долазак до циљних дестинација, те је Општина Неготин дужна да обезбеди потребан обим и квалитет комуналне делатности јавног превоза у зависности од потреба и материјалних могућности корисника услуга и материјалних могућности Општине Неготин. У буџету општине Неготин за приградски и школски превоз ове године планирано је 38.249.000 динара.  За приградски превоз и један део школског превоза с обзиром да је приликом израде концесионог акта у циљу уштеде  један деог укључен у приградски превоз потребно је 32.275.000 динара.

У данашњој изјави за медије је образлажући усвајање ове важне одлуке Владимир Величковић, председник Општине Неготин је истакао :

Највише смо разматрали доношење овакве одлуке у оном делу колико општина Неготин има прихода од продаје карата за тај приградски превоз и дошли смо до закључка да је то сума која не би много оштетила буџет, нити пуни буџет.  Знамо да су ту погођене социјално најугроженије групе, ту највише спадају труднице, породиље, инвалиди, деца, примаоци социјалне помоћи у области социјалне заштите, пензионери и људи који немају никакав другачији и адекватан превоз, а морају да користе приградски превоз. Пошто су суме које се приходују од тих група људи врло скромне, сматрали смо да је ипак боље укинути тотално наплату тих карата, а наравно аутопревозници су у могућности да уведу комерцијалне линије, ако сматрају да им се оне исплате“.

Једногодишња пракса у примени уговора о поверавању комуналне делатности линијског

приградског превоза путника на територији општине Неготин указује да су приходи превозника од продатих превозних карата незнатни, те се може закључити да превоз користе грађани посебно осетљивог социјалног статуса. За првих пет месеци на име продатих карата планирани износ за приградски превоз умањен је за 552.523 динара.

“Сматрам да овом одлуком не губимо много, а сви ти људи њоме добијају пуно. Одлука је донета једногласно и њоме нису оштећени ни аутопревозници, ни локална самоуправа, само су на добитку грађани, а сматрам, да смо ми овде у интересу грађана.“ додао је Величковић. 

Реч је о осам кружних линија и то: Неготин- Карбулово- Брестовац-Трњане- Поповица-Сиколе, Неготин-Мокрање-Речка, Неготин-Јасеница-Шаркамен-Штубик-Плавна-Малајница, Неготин- Душановац-Јабуковац, Неготин-Радујевац-Прахово-Самариновац-Неготин, Неготин-Чубра, Неготин-Видровац-Дупљане и Неготин-Рајац-Тамнич- Рајац.