Уторак, 10. Фебруар 2015.

Бесплатна ужина за 135 ученика из социјално угрожених и сиромашних породица

Општина Неготин на основу Закључка који је усвојило Општинско веће на 24. седници, преузела је обавезу покривања трошкова обезбеђивања ужине за 135 ученика из социјално угрожених и сиромашних породица. На овај начин биће настављена хуманитарна акција коју су иницирали радници ХЕ „Ђердап 2“, 2013. године. 

 

Акцијом ће бити покривено десет школа са територије општине Неготин, а до краја школске године за ове намене биће издвојено 658 918 динара. О томе су на данас одржаној конференцији за новинаре говорили Војислав Јануцић, члан Општинског већа задужен за социјална питања, Дане Суруџић, директор Центра за социјални рад Неготин и Живојин Драгишић, представник синдиката ХЕ „Ђердап 2“.


„Ми смо прихватили предлог синдиката Ђердапа 2, да наставимо са акцијом финансирања бесплатне ужине за ученике из социјално угрожених и сиромашних породица и одмах након што нам је то предложено у сарадњи са Центром за социјални рад и стручним службама у локалној самоуправи приступили смо реализацији ове иницијативе. Позвали смо директоре школа да саставе спискове ученика, али са јасним нагласком да се не руководе тиме да на њима буду само деца из социјално угрожених породица већ и деца чији родитељи не добијају социјалну помоћ, али не могу да финансирају ужину детета. Акција коју су покренули радници Ђердапа је за сваку похвалу и то се ради и у много богатијим земљама. Општина Неготин стоји иза таквих акција јер смо сигурни да помоћ стиже у праве руке, односно онима којима је и намењена.  Не треба се међутим ослањати само на буџет, и ја се надам да ће се после ове конференције јавити и други људи добре воље, који су спремни да на неки начин помогну деци.“ – истакао је Војислав Јануцић, члан Општинског већа задужен за социјална питања у свом обраћању.

Хуманитарном акцијом радника ХЕ „Ђердап 2“ и „Ђердап услуга“, од априла 2013. до краја 2014. године више од 140 ученика из три градске и седам сеоских основних школа у општини Неготин, били су у прилици да користе ужину у својим школама. Акцију је формално водио Синдикат Хе „Ђердап 2“, али је у њој учествовала већина запослених радника ове две фирме, на потпуно добровољној бази. Првобитно је било планирано да акција траје до краја 2013. године , али је она настављена и наредне године, нажалост са много мањим одзивом, па је реализована само у ОШ „Вук Караџић“.  

„Ми смо у 2013. години у овој акцији сакупили и предали кроз ужину за децу 496 946 динара, а у току 2014. године 214 556 динара, што укупно износи 711 502 динара.
Овоме треба додати податак да су пословодства Привредног друштва „Ђердап“ и „Ђердап Услуга“ и директори Горан Кнежевић и Карменка Бабић, помогли нашу акцију једнократним уплатама у износу од 90 000 и 50 000 динара.
Синдикалне организације Ђердапа 2 и ПД Ђердап у сарадњи са Центром за социјални рад  пред нову 2014. и 2015. годину су обезбедиле по 100 000 динара за поклон пакетиће намењене деци слабијег материјалног стања и то је још један вид наше помоћи“
– рекао је између осталог Живојин Драгишић, представник Синдиката ХЕ „Ђердап 2“.        

Закључком Општинског већа општине Неготин, дата је сагласност Центру за социјални рад да са позиције социјалних давања издвоји средства за покривање трошкова бесплатне ужине за ученике из социјално угрожених и сиромашних породица. Директор Центра, Дане Суруџић, истакао је на данашњој конференцији да је у протекле две године издвојено скоро 400 000 динара за ове намене.


„Ми смо још 2013. године кренули у акцију коју је покренуо синдикат Ђердапа 2, без обзира што нисмо имали званичну сагласност Општинског већа. У току 2013. издвојили смо око 300 000 динара, а за фебруар 2014. године издвојено је још 80 000 динара. Центар учествује у овој причи, без обзира што многа деца нису на нашој евиденцији. Готово 30 посто њих нису корисници социјалне помоћи из бројних разлога, али имају потребу за њом. Овај Закључак је везан са школску, а не календарску годину, па ће се примењивати до краја школске 2014/2015. године, а очекујемо да Општинско веће донесе нови Закључак, који би се примењивао до краја 2015. године“ – истакао је Дане Суруџић, директор Центра за социјални рад Неготин. 

 

Општина Неготин је у 2015. године издвојила 5 000 000 за социјална давања. Суруџић очекује да ће се у наредном периоду донети и Одлука о субвенцијама за комунална давања социјално угроженим породицама, чиме би се уз бесплатну ужину и струју, умногоме помогло социјално угроженим породицама.