Четвртак, 25. Септембар 2014.

17. седница Штаба за ванредне ситуације

Штаб за ванредне ситуације општине Неготин, на 17. ванредној седници разматрао је извештај о стању на територији општине Неготин, спроведеним наредбама и планираним активностима, као и допуњени извештај Стручног тима за процену интервентних радова на водотоковима и каналима у угроженом подручјима на територији општине Неготин, који се односи на МЗ Мокрање и Уровица.

Како се чуло на седници, механизација која је ангажована по налогу Штаба, завршила је током јучерашњег дана радове на чишћењу канала у Карађорђевој улици у  Душановцу. У МЗ Дупљане постигнут је договор са мештанима, који су преузели обавезу да уклоне дрвеће које је пало у корито реке, а након тога почеће и чишћење самог корита. У МЗ Слатина и Мала Каменица, интервентни радови, на основу извештаја Стручног тима, почеће данас.

По налогу ЈП за грађевинско земљиште саниран је део пута у Карбулову, а ово предузеће је добило велики број пријава оштећења на путевима у месним заједницама, али и атарским путевима. Према првим проценама штета се процењује на 29 000 000 динара, а ту су обухваћени и мостови у Шаркамену, Трњану и Чубри, као и санација клизишта на путу Трњане –Поповица.     

Када је у питању водоснабдевање грађана, директор ЈКП “Бадњево” је истакао да је оно редовно и да се одвија по препорукама Завода за јавно здравље “Тимок” у Зајечару. У МЗ Уровица и Михајловац инсталирана су по 4 пластична контејнера, капацитета 1000 литара, а мештанима су подељени и бидони, који су обезбеђени преко Црвеног крста.

Црвени крст Неготин је наставио са поделом хуманитарних и хигијенских пакета и флаширане воде. Помоћ је подељена мештанима Михајловца и Душановца.

По налогу Штаба за ванредне ситуације, Вртићу “Пчелица” испоручено је 600 литара воде, из хуманитарне помоћи Удружења РВИ и породица погинулих бораца Србије, док ће преостала количина воде и хране бити дистрибуирана према исказаним потребама.

Штаб је након разматрања усвојио и допуну Извештаја Стручног тима за процену интервентних радова на водотоковима и каналима у угроженом подручјима на територији општине Неготин, који се односи на МЗ Мокрање и Уровица. У МЗ Уровица неопходно је извести радове на уклањању растиња, дрвећа, пањева и шута у реци Ваља Маре-ул.Вука Караџића низводно и узводно од  моста у дужини 50 м, низводно и узводно  од  моста који води ка школи у дужини  100 м и у Карађорђевој улици на путу према  Јабуковцу низводно и узводно од моста у дужини  100 м. Стручни тим је проценио да је у Мокрању потребно интервентво извршити радове на Сиколској реци на 150 м узводно од моста на улазу у Мокрање где је потребно извршити машинско отварање протицајног профила од наноса у ширини од по 3 м, на левој и десној обали.

Председник Комисије за процену штете, поднео је Штабу извештај о до сада обрађеним захтевима и процењеној директној, али не и индиректној штети. Комисија је до јуче обрадила 200 захтева, а процењена штета је 93 203 095 динара, с тим што су овим извештајем обухваћене и процене ЈП за грађевинско земљиште и ЈКП „Бадњево“.