Среда, 24. Септембар 2014.

16. седница Штаба за ванредне ситуације

Јуче је одржана 16. ванредна седница Штаба за ванредне ситуације Општине Неготин, којом је председавао командант Штаба, Јован Миловановић. Седници су присуствовали и представници Сектора за ванредне ситуације – Управе за управљање ризиком, Петар Плавшић, начелник одељења и Славко Младеновић.

На седници је усвојен извештај Стручног тима за процену интервентних радова на водотоковима и каналима у угроженим подручјима на територији општине Неготин, уз напомену да стручни тим до 24.09. до 15 сати достави допуну извештаја за МЗ Уровица и Мокрање.                 

Након обиласка локација на територији града и по месним заједницама Душановац, Дупљане, Слатина, Уровица, Мала Каменица и Мокрање, Стручни тим је у свом извештају констатовао на којим локацијама хитно треба уклонити „уска грла”. У питању су канал на улазу у Kасарну,  канал поред Дома културе у Душановцу, пропуст на Дупљанској реци у Душановцу, Дупљанска река-узводно и низводно од моста у центру Дупљана код Дома културе и део пута према гробљу, у Слатини узводно и низводно од металног пропуста.

Стручни тим је такође констатовао да треба одмах упутити надлежну инспекцију у МЗ Дупљане, где је један потпорни зид срушен а други је напрсао са тенденцијом рушења и затварања протока реке и МЗ Слатина где се ограда срушила под притиском воде.

Стручни тим је предложио да се уради техничка документација за улаз у Касарну-плочасти пропуст и за реконструкцију канала поред Дома културе у Душановцу, као и да се  ураде пројекати регулације Дупљанске реке у Душановцу, Дупљанске реке у Дупљану, Даљаске и десне притоке Слатинске реке у Слатини, Мале Каменичке реке и Сиколске реке у Мокрању и идејна решења и пројекти о могућностима и начинима пресецања Душановачког брда ободним каналима, место звано Царина у  Душановцу и сва слична места у осталим угроженим селима општине Неготин.

Процена Стручног тима је да интервентне радове могу да изведу ЈП за комуналне делатности „Бадњево“, Водопривредно хидрограђевинско предузеће, приватна предузећа и предузетници који имају  механизацију и Месне заједнице, које својом механизацијом и опремом могу да исеку растиње, изметре и користе за своје потребе, односно за грејање амбуланти, месних канцеларија, домова, школа и за помоћ социјално угроженим лицима.

Оквиран износ средстава неопходих за извођење интервентних радова код Касарне и у МЗ Душановац, Дупљане, Слатина, Мала Каменица и Мокрање, процењен је на 3.070.240 динара.

На основу извештаја Стручног тима, Штаб за ванредне ситуације издао је наредбу за ангажовање механизације у Дупљану, Слатини и Малој Каменици.

Штаб за ванредне ситуације разматрао је и извештај о стању на територији општине Неготин, планираним и спроведеним активностима. Ангажована механизација, по налогу Штаба и ЈП за грађевинско земљиште, извршила је  хитну санацију оштећења на сеоским путевима и улицама, насталих у бујичним поплава које су задесиле нашу општину.

Током јучерашњег дана механизација ВХДП-а завршила је у Душановцу чишћење корита Дупљанске реке, код пропуста у Карађорђевој улици, где је било могуће. У појединим деловима има доста стабала која морају да се уклоне. У Душановцу је почело и пошљунчавање оштећених улица и чишћење наноса.

Завршена је и санацији моста и уградња пропуста у Штубику. У Слатини су санирана оштећења на улицама и очишћен нанос на коловозу што је учињено и у Михајловцу, док је у Малој Каменици поред чишћења наноса извршена и санација оштећеног пута.

Јавном предузећу за грађевинско земљиште и Штабу за ванредне ситуације пријављена и су оштећења на мостовима у Карбулову и Шаркамену, као и на путевима у МЗ Смедовац, Бадњево, Јабуковац и Прахово.

Здравствена ситуација не територији општине Неготин је стабилна, као и епидемиолошка ситуација. Тренутно је у Здравственом центру Неготин смештено седам особа са поплављеног подручја из општина Неготин и Кладово.

Црвени крст је наставио са поделом хуманитарних и хигијенских пакета и флаширане воде. Црвени крст Србије, поред хуманитарне помоћи у виду воде и хране, допремио је у  општину Неготин, осам пластичних цистерни капацитета 1000 литара, за водоснабдевање Михајловца и Уровице. Ове цистерне биће стављене у функцију по извршеној дезинфекцији. Црвеном крсту Неготин биће испоручено још 100 пакета хране за помоћ угроженом становништву.

На 16. ванредној седници Штаба, изнета је и информација о пристиглој хуманитарној помоћи од стране Фондације СПЦ “Човекољубље”. Ради се о сушачима, вентилаторима, пумпама и средствима за дезинфекцију, која ће бити подељена грађанима за отклањање последица поплава.

Грађани, чији су стамбени објекти поплављени  прошле недеље, након обављене дезинфекције, могу се пријавити за коришћење сушача и вентилатора, како би на најбржи начин оспособили и привели намени своје просторе.

Сушачи и вентилатори се преузимају у гаражи ЈКП „Бадњево“ на Радујевачком путу.

Начелник Штаба за ванредне ситуације упознао је присутне и са дописом Министарства за ванредне ситуације, којим се тражи да се овом министраству достави  извештај о насталој штети на водама другог реда.

На крају седнице присутнима се обратио и Петар Плавшић начелник одељења Сектора за ванредне ситууације – Управе за управљање ризиком који је похвалио рад Штаба за ванредне ситуације Општине Неготин.