Субота, 20. Септембар 2014.

14. седница Штаба за ванредне ситуације

Данас је одржана 14. ванредна седница Штаба за ванредне ситуације општине Неготин. Чланови Штаба разматрали су извештај о ангажованој механизацији и људству у спровођењу наредби и закључака Штаба за ванредне ситуације у периоду од 18. до 20. септембра, као и извештај о тренутној ситуацији на територји општине Неготин и извршењу задатака на спровођењу неопходних радова на водотоковима после бујичних поплава.

По налогу Штаба за ванредне ситуације, механизација је завршила са чишћењем канала на Радујевачком путу. Завршени су и радови на продубљивању одводног канала код ХЕ Ђердап 2. Током јучерашњег дана механизација је била ангажована и на оспособљавању пута који води од Кусјака према Слатинском мосту.

Механизација је по налогу Штаба и ЈП за грађевинско земљиште данас ангажована у Слатини, на чишћењу терена и насипавању у једном  делу села,  Душановцу, на чишћењу и санирању улица,  Штубику, на пропустима на мосту. Наредних дана механизација ће радити и у Малој Каменици, Михајловцу, Дупљану, а грађани су пријавили проблеме и оштећења и на Попадији, у Прахову и Вратни. Сви председници Савета обавештени су о почетку и обиму радова који ће бити изведени у њиховим МЗ. Екипе Предузећа за путеве Зајечар извршиле су интервентну санацију пута Слатина –Уровица, где је дошло до појаве клизишта и одрона.     

На данашњој седници Штаба усвојен је и прелиминарни Извештај стручног тима који врши процену неопходних радова на водотоковима и каналима на територији општине Неготин. На основу овог извештаја издата је наредба о ангажовању механизације на чишћењу и уређењу канала и водотокова и то : канала код Касарне, у Душановцу, Дупљану, Слатини, Малој Каменици и Мокрању.

Штаб за ванредне ситуације ће упутити и препоруку Саветима месних заједница да покушају да у складу са својим могућностима ангажују људе који се баве сечењем дрва да очисте дрвну масу из река, а да ови радови буду котролисани од стране инспекцијских органа и представника МЗ. 

Штаб је такође усвојио и наредбу о обезбеђивању горива Водопривредно-хидрограђевинском предузећу за потребе механизације која ће бити ангажована на овим радовима.        

Јуче је почела и дезинфекција и дератизација поплављених објеката и простора. Екипе Завода за јавно здравље дезинфиковале су школске објекте у Самариновцу, Душановцу, Дупљану, Михајловцу, Малој Каменици, Уровици и Слатини, и у Техничкој школи у Неготину, па ће у понедељак 22. септембра, настава у овим школама бити нормализована. Дезинфикован је и простор „Вашаришта“, где овог викенда одржава традиционални јесењи вашар.

По речима директора ЈКП „Бадњево“, мештани Михајловца добили су техничку воду, док се пијаћом још увек снабдевају из цистерне, а данас је од Црвеног крста затражено да помогне у водоснабдевању мештана Михајловца и Уровице обезбеђивањем пластичних посуда и бидона. Директор ЈКП „Бадњево“ истакао је и да је јуче од Завода за јавно здравље добио обавештење о узорцима воде узетим 16. септембра у Неготину, у коме стоји да је вода физички, физичко-хемијски и хемијски исправна. Микробиолошке анализе су још у току, а први прелиминарни резултати показују да је у прва три узорка благо повећан број укупних бактерија, које не угрожавају здравље становништва. Из Завода су препоручили континуирану контролу воде, појачано хлорисање као и прокувавање воде из водоводне мреже, док не стигну коначни резултати.  

Због појаве болести стоке тзв. „Плавог језика“ Министраство пољопривреде, шумарства и водопривреде забранило је одржавање сточних догона(пијаца) и сточних вашара на територји општине Неготин.

Активисти Црвеног крста наставили су са поделом хуманитарних и хигијенских пакета. У МЗ Уровица помоћ је добило 15 домаћинстава, а у Слатини 7 породица. Подела ће бити настављена у понедељак. Црвени крст ће почети и са дистрибуцијом воде и неопходних намирница угроженом становништву по месним заједницама, одмах по добијању спискова. Преко Црвеног крста данас у преподневним сатима, на основу исказаних потреба МЗ Уровица испоручено је 1062 литара воде, а у поподневним сатима биће испоручено још 1500 литара. 

Комисија за процену штете, која је почела са радом одмах по пристизању првих пријава, до петка, 19. септембра обрадила је 100 захтева, а чланови Комисије су и данас на терену. Општински услужни центар Општинске управе општине Неготин радиће у време викенда како би се грађанима омогућило да поднесу пријаву штете настале као последица поплава. Радно време услужног центар је од 7 до 15 часова. Пријаве се подносе на прописаном обрасцу који се може преузети у Месним канцеларијама и Услужном центру Општинске управе општине Неготин.

На 14. ванредној седници Штаба за ванредне ситуације одређене су службе и лица за доставу података Комисији за утврђивање штете од елементарних непогода Владе Републике Србије, на основу дописа достављеног Општини Неготин. Рок за подношење података је 25. септембар.