Четвртак, 18. Септембар 2014.

13. седница Штаба за ванредне ситуације Општине Неготин

Штаб за ванредне ситуације Општине Неготин, који је у сталном заседању од проглашења ванредне ситуације на територији наше општине, одржао је данас 13. ванредну седницу.

Разматрајући извештај о ангажовању механизације, људства на заштити и спасавању од поплава истакнуто је да је од понедељка, 15. септембра, када је проглашена ванредна ситуација, механизација ВХДП и ЈКП „Бадњево“ ангажована на територији града, у месним заједницама које су угрожене поплавним таласом, као и на Кусјаку и Ђердапу 2.

Штаб за ванредне ситуације организовао је током дана и поделу воде и хране угроженом становништву. Према извештају начелника Штаба, месној заједници Уровица достављено је 1036 литара воде од стране Штаба, а 250 литара је донирао Манастир Вратна. На основу исказаних потреба, становништву у МЗ Самариновац испоручено је 500 литара, а МЗ Михајловац, 1036 литара.  Црвеном крсту Неготин, испоручена је одређена количина воде, ћебади и намерница, а секретар Црвеног крста је истакла да је овој организацији неопходна помоћ у виду прикупљања података и прављењу спискова за поделу воде и хране на терену. Штаб за ванредне ситуације је на данашњој седници усвојио Закључак којим се налаже председницима Савете МЗ и референтима МК у поплављеном подручју да што хитније прикупе податке о најугроженијим домаћинствима, којима је неопходна ова врста помоћи и да исте доставе Штабу, како би Црвени крст могао да почне са поделом. Штаб за ванредне ситуације усвојио је данас и Закључак којим се налаже ХЕ „Ђердап 2“ да стави на располагање опрему, енергенте, залихе воде и хране, угроженом становништу у случају потребе.

Како се чуло на 13. седници Штаба, дезинфекција школа још увек није почела, тако да је настава у поплављеним школама у Самариновцу, Душановцу, Дупљану, Михајловцу, Малој Каменици, Уровици и Слатини и Техничкој школи и даље обустављена. Екипе Завода за јавно здравље „Тимок“ из Зајечара током сутрашњег дана почеће са дезинфекцијом према уговореним приоритетима. Први приоритети биће управо школе у којима је обустављена настава, као и простор „Вашаришта“, због предстојећег вашара. Дезинфекцијом ће бити обухваћене стамбени објекти, подрумске просторије породичних стамбених објеката, објеката у којима се налазе седишта установа, предузећа и других правних лица на територији Општине Неготин.

Јутрос је са радом почео и стручни тим који ће извршити процену неопходних радова на водотоковима и каналима на територији општине Неготин. Стручни тим ће у што краћем року обићи водотокове и канале на територији града и по месним заједницама и сачинити извештај о потребним радовима.

Са радом почела и Комисија за процену штете, која обилази домаћинства која су поплављена, у циљу процене настале штете на објектима и пољопривредном земљишту. Грађани Општине Неготин, чија су домаћинства претрпела материјалну штету као последицу елементарне непогоде, која је последњих дана погодила нашу општину, насталу штету могу да пријаве, Комисији попуњавањем пријаве штете, преко месних канцеларија или директно у Услужном центру Општинске управе општине Неготин. Пријаве се подносе на прописаном обрасцу који се може преузети у Месним канцеларијама и Услужном центру Општинске управе општине Неготин. Штаб за ванредне ситуације позвао је грађане да што хитније поднесу пријаву настале штете, како би Комисија благовремено извршила процену. Услужни центар за пријаву штете радиће и током викенда у времену од 7 – 15 часова.

Штаб за ванредне ситуације сагледавао је и потребе у опреми за испумпавања исусивање просторија које су претрпеле штету од поплава.

Општина Неготин отвориће током сутрашњег дана и рачун на који ће грађани моћи да уплате средства за помоћ становништву у поплављеном подручју.