Среда, 17. Септембар 2014.

12. седница Штаба за вaнредне ситуације

Данас је одржана 12. седница Штаба за ванредне ситуације Општине Неготин, којом је председавао командант Штаба, Јован Миловановић.

На седници је усвојен Закључак о формирању стручног тима који ће извршити процену неопходних радова на водотоковима на територији општине Неготин. Стручни тим ће одмах почети са радом како би у што краћем року обишао водотокове и сачинио извештај. Надлежним службама наложено је да попишу домаћинства која су претрпела штету. Грађани могу да штету пријаве и референтима месних канцеларија и у Услужном центру општине Неготин, попуњавањем прописаног обрасца. Комисија за процену штете, почеће са радом одмах по прикупљању неопходних пријава.

Директор ЈКП „Бадњево“, обавестио је чланове Штаба, да је по првим прелиминарним резултатима из Завода за јавно здравље, вода из градског водовода хемијски исправна за пиће. У складу мера које је препоручио Завод, вода се додатно хлорише, а појачан је и надзор дан извориштима.

Екипе овог предузећа ангажоване су на дренирању и испумпавању воде из стамбених објеката у граду, чишћењу и прању улица. На уклањању наноса на улицама, у поплавама захваћеним селима, ангажоване су и екипе Водопривредно-хидрограђевинског предузећа.  Цистерна са пијаћом водом током дана је упућена у Брзу Паланку и Михајловац, где је бујица однела комплетну црпну станицу. 

Из Црвеног крста Србије, Неготину је допремљено 6.048 литара флаширане воде од чега је по наређењу начелника Штаба за ванредне ситуације око 600 литара отпремљено Брзој Паланци, док ће преостала количина бити подељена угроженом становништву на територији општине Неготин. Црвеном крсту је допремљена и конзервирана храна, као и 100 ћебади.

Штаб за ванредне ситуације упутио је током дана Заводу за јавно здравље „Тимок“ у Зајечару, захтев за хитну дезинфекцију школских дворишта и објеката у поплављеним школама у Самариновцу, Душановцу, Дупљану, Михајловцу, Малој Каменици, Уровици и Слатини, где је од јуче обустављена настава, као и у Техничкој школи у Неготину, где ће због плављена подрума настава бити обустављена у четвртак и петак. Захтевом је обухваћена и дезинфекција простора „Вашаришта“, као и подрумских просторија породичних стамбених објеката, објеката у којима се налазе седишта установа, предузећа и других правних лица на територији Општине Неготин.    

На данашњој седници истакнута је и потреба за појачаном контролом, од стране ветеринарске и пољопривредне инспекције, пољопривредних производа који се продају на зеленој пијаци и домаћих животиња на сточној пијаци.