Недеља, 12. Мај 2024.

12. МАЈ, ДАН ОПШТИНЕ НЕГОТИН

Свечана седница Скупштине општине Неготин поводом 12.маја, Дана општине Неготин, одржана је данас у сали Дома културе „Стеван Мокрањац“. Свечаности су присуствовали бројни гости међу којима су били епископ тимочки, Господин Иларион, Петар Данев, конзул Републике Бугарске, мр Владимир Станковић, начелник Борског управног округа, председници и представници општина и скупштина општина, привредних колектива, образовних установа и бројни грађани општине Неготин.
 
 
 
Након Химне Републике Србије "Боже правде" коју је на почетку свечане седнице извео Хор ученика припремног и првог разреда Уметничке школе „Стеван Мокрањац“, под управом професорке Кристине Ђукић, присутнима се обратио председник Скупштине општине Неготин, мр Милан Уруковић, који се у свом излагању осврнуо на рад локалног парламента између две свечане седнице.

„Много пута сам са овог места на сличан начин поздрављао учеснике нашег свечаног заседања па ћy то учинити и овог 12. маја. То је датум који нас пoдceћa на слободарску традицију нашег Неготина и Крајине, датум од историјске важности за нас и Србију. Протекло је време од стотину деведесет и једне године од како смо се, пре скоро два века, изборили за слободу и аутономију. Пocлeдњиx деценија у сваку од година уграђивали смо ceћања на многе важне дoгaђaje, посебно овај, и тиме јачали колективни дух, указивањем на херојство и одлучност људи са ових простора који су водили многе битке и изборили многе победе. Једна од таквих је управо везана за 12. мај који обележавамо на примерен и достојанствен начин.“, истакао је мр Милан Уруковић, председник локалног парламента.
 
 
Присутнима се обратио и председник општине Неготин, Владимир Величковић.
“Учитељица живота мудро нам поручује да је потребно предано радити на васпитању и образовању деце, младих људи, њиховом оспособљавању за живот у 21. веку и стварању базе за будућност. Поносни смо на успехе наше деце која вредно раде и учешћем на бројним такмичењима на најлепши начин представљају свој град. Поносни смо на њихове родитеље, учитеље, разредне старешине, наставнике и професоре који својим радом јачају нашу базу за будућност. Поносни смо на наше суграђане, институције, удружења, приватна предузећа који обављајући свој посао, постижу изузетне резултате и својим успехом јачају темеље наше локалне заједнице. На данашњој свечаности, моћи ћемо да наградимо само неке од њих, али свима првенствено дугујемо велико хвала.“.
 
 
Председник Величковић је истакао да је 2024. година година великих јубилеја који говоре о трајању, што је најтеже извести. Основна школа "Вук Караџић" обележава два века постојања и рада, 70 година од почетка рада бележи Основна музичка школа „Стеван Мокрањац“,шест деценија од оснивања слави Основна школа „Вера Радосављевић“,девет деценија од оснивања обележава Музеј Крајине и Планинарско друштво Дели Јован,седам деценија рада.
„ Наши просветни и здравствени радници, привредници и пољопривредници, спортски и културни посленици, предузетници, чланови удружења и волонтери, на свом радном и животном путу остављају печат који овај део Србије чини посебним. Управо ту посебност морамо неговати и очувати. Задатак локалне самоуправе је да подршка коју пружа појединцима, институцијама и удружењима у свим областима буде континуирана и јача из године у годину. А годину за нама обележила су улагања у путну инфраструктуру, пољопривреду, месне заједнице, културу, образовање и спорт. Предстоји нам напредак првенствено у области привредног развоја кроз развој индустријског парка у Прахову са посебним нагласком на заштити животне средине, пољопривреде, путне инфраструктуре и осталих области. Изазовна времена, у светлу недавног невремена које Мајске је погодило нашу општину и нанело штету, захтевају нашу спремност да одговоримо организовано и снажно. На ћуди природе не можемо утицати али на наш однос према заштити животне средине можемо и то ће бити наша мисија у годинама које долазе.“, поручио је Величковић
 
 
Признања су добитницима, након образложења Игора Јањића, заменика председнице Комисије за избор и именовања, награде и признања, уручили председник општине Неготин, Владимир Величковић и председник Скупштине општине Неготин мр Милан Уруковић.
 
 
 
 
Мајске повеље за 2023. годину добили су Николина Митровић из Неготина, ученица другог разреда Основне музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Неготина, за освојену прву награду на републичком такмичењу из солфеђа и теоретских предмета у ИИ Б категорији теорије музике, Никола Милошевић из Неготина, ученик четвртог разреда Основне школе „Бранко Радичевић“ из Неготина, за освојену прву награду на Државном такмичењу из информатике ученика основних школа Републике Србије, Урош Стојановић из Неготина, ученик четвртог разреда Неготинске гимназије, за освојену другу награду у Б категорији на Државном такмичењу из математике ученика средњих школа Републике Србије, Михајло Матовић из Неготина, ученик трећег разреда Неготинске гимназије, за освојену трећу награду у Б категорији на Државном такмичењу из математике ученика средњих школа Републике Србије, и Милена Траиловић, Теодора Тркуља, Лола Мајсторовић и Петра Михаиловић, ученице Неготинске гимназије, за освојено треће место и бронзану медаљу на Републичком такмичењу у баскету 3 на 3.
 
Мајске награде за 2023 уручене су Основној школи „Вук Караџић“ Неготин, за 200 година постојања и значајан допринос у области образовања и васпитања, Музеју Крајине Неготин, за 90 година постојања, за остварене значајне резултате и изузетан допринос у заштити културног наслеђа општине Неготин, Организацији резервних војних старешина општине Неготин, за дугогодишњу сарадњу на очувању културе сећања, јачању патриотизма и љубави према отаџбини, Планинарском друштву „Дели Јован“ Неготин, за 70 година постојања и постигнуте резултате и значајан допринос у раду са младима и очувању природних лепота општине Неготин, и Љиљани Стојановић, професорки физике из Неготина, за постигнуте резултате и значајан допринос у развоју општине Неготин у области природних наука и образовања.
 
 
 
 
Председник Владимир Величковић уручио је и три плакете са ликом Стевана Стојановића Мокрањца Славиши Живановићу, пољопривредном произвођачу из Карбулова, за изузетан допринос у области пољопривредне производње, прим. др Миомиру Петковићу, радиологу у пензији из Неготина, за изузетан допринос у области здравства, и Слободану Бобану Цветковићу, пензионеру из Неготина, за изузетан допринос у спортско-културном и књижевном стваралаштву.
 
 
 
 
У културно-уметничком делу свечаности учествовали су: трио „Клавиочело“који чине Клеа Ковач (виолина), Хана Ковач (виолончело) и Милица Чулулејић (клавир) Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ у класи Весне Гарабантин, Дамјан Добрић који је прочитао најбољи литерарни рад на конкурсу под називом „Песма мом граду“ награђене Лауре Савић, 8/2 ОШ „Вера Радосављевић“, ученици II/1 разреда ОШ „Вера Радосављевић“, учитељица Гордана Миладиновић– са тачком „Бонтон у саобраћају“, ученици 2/2 и 3/2 разреда ОШ „Вук Караџић“, који су са својим учитељицама, Слађаном Петковић Костандиновић и Драганом Алексић, припремили тачку „Чаробна крила“ по тексту Тодеа Николетића и малишани старије васпитне групе Предшколске установе „Пчелица“, са својим васпитачицама Мирјаном Јовановић и Сандром Сандуловић у тачки „Једна земља, један тим.