Петак, 27. Новембар 2015.

„Зелено,<3 зелено“

Под покровитељством Општине Неготин, у организацији Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“ у недељу 29. новембра у центру града биће одржан програм „Зелено,

„Општина Неготин је прихватила предлог наше суграђанке Лидије Вуковић Томовић, професорке енглеског језика и активисткиње глобалног покрета „AVAAZ“ да у недељу 29. новембра организује глобални марш који је део кампање глобалног веб покрета „AVAAZ“. Овај покрет окупља више од 40 милиона активиста широм света. Циљ акције је да се, дан пре одржавања 21. конференције о климатским променама, на којој ће у Паризу,  о овом важном питању одлучивати лидери 190 земаља, пошаље порука о важности смањења емисије штетних  гасова који изазивају ефекат стаклене баште. Неготин ће тога дана бити део света и глобалне поруке коју ће послати људи са шест континената.“ изјавила је најављујући догађај Татјана Панић, члан Општинског већа за културу и туризам.

У Србији ће осим у Неготину, глобални климатски марш бити одржан у Београду и Новом Саду, у окружењу још у Румунији и Македонији.

„ Наша акција је и својеврсна едукација не само ђака који ће бити најбројнији учесници већ и свих присустних.  Позивам наше суграђане да нам се тога дана придруже и  буду део поруке коју ћемо, у облику зеленог срца које ћемо сви ми направити у центру града, послати истог часа у свет.“ додала је Панићева.

Испред организатора, медијима се обратио Милорад Грбовић, в.д. директора Народне бибилотеке „Доситеј Новаковић.

„У 12 часова у промотивној сали библиотеке о утицају климатских промена и чистој енергији, презентацију ће одржати професор географије Зоран Радојчић. Биће то Зелени час на коме ће присутни бити послужени зеленим чајем. Получасовни програм о чистој планети који припрема Весна Станковић професор српског језика и књижевности и  у коме учествовују ученици Основне школе „Стеван Мокрањац“ из Кобишнице, Неготинске гимназије и Музичке школе „Стеван Мокрањац“ заказан је за 13 часова у Музичком павиљону. После  завршетка програма сви учесници и присутни, који треба да имају неки детаљ зелене боје, постаће део зеленог срца испред зграде Општине. На крају ће уследити и симболични марш учесника до градске фонтане и и повратак до Градског парка.“ рекао је директор Милорад Грбовић.

Техничку подршку пружиће Дом културе „Стеван Мокрањац“ и служба за заштиту животне средине ОУ општине Неготин. У случају падавина програм ће бити пресељен у хол Дома културе.