Петак, 27. Јануар 2023.

У ОПШТИНИ НЕГОТИН ОБЕЛЕЖЕН САВИНДАН

У част првог српског архиепископа, просветитеља, утемељивача и заштитника школства, дипломате и државника, свечаним чином резања славског колача и пригодним културно-уметничким програмима, образовно-васпитне установе на територији наше општине, обележиле су Савиндан.

 

 

Свети Сава, као школска слава, слави се од 1840. године, када је то предложио Атанасије Николић, ректор Лицеја у Крагујевцу. У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за “патрона свих наших школа и да се најсвечаније прославља”.

 

 

Свечаним приредбама присуствовали су и представници локалне самоуправе а чину резања славског колача и Светосавској академији у Неготинској гимназији поред бројних гостију присуствовали су и Богдан Гугић, заменик председника Општине Неготин и мр Милан Уруковић, председник СО Неготин.

Градска светосавска академија, у организацији Српске црквене општине Неготин, уз подршку локалне самоуправе и неготинског Дома културе, и уз учешће преко  три стотине ученика неготинских основних школа, Уметничке школе „Стеван Мокрањац“, Неготинске гимназије,Пољопривредне школе „Рајко Боснић“, Техничке школе, малишана из неготинског вртића, студената Одељења Педагошког факултета, КУД „Стеван Мокрањац“ и Хора Храма Свете Тројице,одржана је у Дому културе „Стеван Мокрањац“.

 

 

Свим ученицима, студентима, просветним радницима и запосленима у образовним и  васпитним установама честитамо школску славу Светог Саву

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.