Понедељак, 15. Октобар 2012.

– Обележена слава Кола српских сестара

3920_1.jpg

Светом архијерејском литургијом коју је служио Епископ Тимочки господин Јустин уз саслужење свештенства неготинске црквене општине, црква Свете Тројице обележила је празник Покров пресвете Богородице.

3920_2.jpg

Литургији су присуствовали председник општине Неготин мр Милан Уруковић, заменик председника општине Драгољуб Ђорђевић, председник Скупштине општине Дамир Ракић, заменик председника Скупштине општине др Нинослав Димитријевић и велики број верника.

3920_3.jpg

Овом приликом уручене су и захвалнице донаторима и људима добре воље који су помогли у решавању пробела грејања у цркви као и обнову капеле на градском гробљу.   

3920_4.jpg

Своју славу, Покров пресвете Богородице, чланице Кола српских сестара из Неготина обележиле су као што то увек и чине, свечано и милосрдно. Традиционално већ, чланице ове хуманитарне организације сребрним ланчићима са привесцима и поклон пакетима  даривале су 14 мајки из Неготина које су ове године на свет донеле треће, четврто, пето и свако наредно дете.


“Ово је симболичан знак пажње мајкама које су се и у овим тешким временима биле племените и своју породицу обогатиле још једним животом. Намера нам је да на овај начин укажемо на проблем беле куге који је већ деценијама присутан у Крајини и покушамо да поспешимо наталитет” – истиче Александра Петровић, председница Кола српских сестара у Неготину.

3920_6.jpg

Коло српских сестара, традиционалне пакетиће за децу обезбедило је из донација и од средстава прикупљених у тзв “кутији за прилоге” која је постављена у цркви. Највећи донатор је професор др Гордана Петровић, професор на Техничком факултету у Бечу која тренутно ради у Европској Комисији у Бриселу, као аустријски национални експерт, иначе рођена Неготинка, и која свој хонорар у износу од 4.200 евра који добија као члан Савета Универзитета у Салзбургу, већ годинама уступа Колу српских сестара у Неготину и то у хуманитарне сврхе. Проф др Гордана Поповић је ове године проглашена почасном грађанком Неготина.

3920_5.jpg

Неготински огранак хуманитарне милосрдне организације Кола српских сестара ове године обележава  18 година обновљеног рада и 108 година од оснивања првог одбора у Неготину, далеке 1904. године, само пола године након Београда. Из скромних средстава, од чланарине и донација, током протекле деценије у Неготину је организован велики број акција за куповину лекова, лечење болесне деце, школовање деце без родитеља.