Понедељак, 14. Мај 2012.

Завршна смотра 39. Сусрета села

3686_1.jpg

На отвореној сцени на градском тргу одржана је завршна смотра 39. Сусрета села. У ревијалном програму наступили су најбољи појединци и групе са овогодишње манифестације којима су овом приликом уручене и награде.
Прво место заузело је Културно уметничко друштво „Младост“ из Чубре. Друго место поделила су културно уметничка друштва „Карбулово“ из Карбулова и „Флоричика“ из Јабуковца, а треће  „Чучук Стана“ из Сикола и „Димитрије Беливакић“ из Буковча.

3686_2.jpg

Дипломе и новчане награде победничким културно уметничким друштвима уручио је мр Милан Уруковић, председник Скупштине општине Неготин. Најбољим групама, вокалним и инструменталним солистима и казивачима, дипломе је уручио мр Милан Радосављевић, дирекор Дома културе „Стеван Мокрањац” који је као организатор смотре, за  исказану подршку у реализацији 39. Сусрета села, доделио захвалнице спонзорима манифестације:  Институту за ратарство и повртарство из Новог Сада и ЗЗ“Уљарица“.

3686_3.jpg

Дванаест месних заједница узело је ове године учешће у манифестацији. Преко 600 учесника, кроз 12 такмичарских вечери, приказало је богато културно наслеђе Источне Србије. Чланови културно уметничких друштава показали су како се на прави начин чувају од заборава изворне народне песме, игре, предања, ношње, једном речју све оно што је заштитни знак народне културе.

3686_4.jpg

Неколико хиљада грађана општине Неготин пратило је програме у Јабуковцу, Тамничу, Јасеници, Сиколу, Шаркамену, Буковчу, Штубику, Поповици, Мокрању, Кобишници, Карбулову и Чубри и они су најмеродавнији жири који је дао своју оцену колико су крајински аматери успели да очувају народну традицију.

3686_5.jpg

Победницима 39. „Сусрета села“ припала је награда од тридесет, двадесет и десет хиљада динара, а општина Неготин, као покровотељ, ове године за манифестацију изворног народног стваралаштва издвојила је 610.000 динара. Додатну награду као спонзор обезбедио је Институт за ратарство и повртарство из Новог Сада који је победнике 39. Сусрета села даривао семенском робом у вредности од 30.000,00 динара.

3686_6.jpg

Традиционалну манифестацију изворног народног стваралаштва свечано је затворио председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић.

3686_7.jpg