Уторак, 07. Мај 2013.

Манифестације

Свети Трифун

Свети Трифун је традиционална манифестација у општини Неготин, с обзиром да је овај крај један од најпознатијих виноградарских крајева у Србији. Организује се на чувеним Рајачким пивницама, у аутентичном амбијенту за ову врсту правих боемских прослава.

Датум: 14. фебруар

 

 

Сусрети села


Датум: током пролећа

 

Фестивал влашке изворне музике

Манифестација од изузетног значаја за очување и препознавање традиције изворности у култури Влаха. Организује се у сарадњи Удружења „ Гергина“ из Неготина, Дома културе „Стеван Мокрањац“ и Туристичке организације општине Неготин.

Датум: 29-30.април

 

Међународни Сајам меда и вина

Сајам окупља велики број учесника из Србије, Бугарске и Румуније, произвођаче меда, вина, сувенира, лековитог биља, произвођаче пратеће опреме, гастрономе, и све оне који се баве продајом, дистрибуцијом и конзумирањем меда и вина. Поред званичног програма одржавају се дегустације и предавања из области винарства и пчеларства. У склопу програма је оцењивање и проглашење Најбољег вина на Сајму.
Цео фестивал је пропраћен богатим културно - забавним програмом.

Датум: 12. мај

 

 

Градска слава Спасовдан

Датум: крајем маја

 

Крајински обичаји

Манифестација у част велике победе Српске и Руске војске предвођене Карађорђем, Хајдук Вељком, Миленком Стојковићем и Петром Добрњцем над Турским Мула Пашом 1807.године. Велики број посетилаца ужива у надметањима свирача, преља, пастирским играма, спремању народних јела и на крају наравно избором најлепше чобанице.

Датум: 18. и 19. јун

 

Mото скуп

Традиционално се организује на Кусјачкој плажи на Дунаву. Окупља велики број љубитеља мотоциклизма. У склопу програма се организују бајкерске игре, дефиле мотора и концерти.
Организатор скупа је Мото клуб “Моторхеад”, уз подршку Туристичке организације општине Неготин.

Датум: 16-17.07.

 


Дан Дунава

Дан Дунава је спортска манифестација која окупља велики број љубитеља спортова на води и заљубљеника у реку Дунав. У склопу програма се организује бициклијада, регата, веслање малим пловилима, такмичење у пецању и рибљи котлић. Манифестација се одржава на Кусјачкој плажи, а организатори су Туристичка организација општине Неготин, Асоцијација за развој наутичког туризма и Удружење риболоваца “Тимок”.

Датум: 29. јун

 

Неготински вашари

Један од највећих и најпознатијих вашара у Србији је свакако јесењи Неготински вашар који се непрекидно одржава још од 1836. године. Већ од 1839. установљен је и летњи вашар, а 2004. године и пролећни. Окупља хиљаде оних који нешто продају, оних који купију, али углавном људе жељне доброг провода и дружења на масовним скуповима.

Датум: 8. мај, 12.јул и 21-23. септембар

 

Дани Чучук Стане у Сиколу

Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва која се организује у неготинском селу Сиколе, родном месту Чучук Стане, жене крајинског јунака Хајдук Вељка

Datum: 8. avgust

 

Крајинска берба

Крајинска берба обележава се традиционално на Рогљевским пивницама у организацији Удружења винара „Винер“, уз подршку Туристичке организације и Крајинског књижевног клуба. Посетиоци имају прилику да виде традиционалне обичаје одласка у виноград (Мобу) и да сами учествују. На централном тргу одржава се културно-уметнички програм и изложба вина и сувенира.

Датум: 08. септембар

 

Mокрањчеви дани

Сваког септембра, почев од 1966.године, у Неготину се одвија празник музике у спомен највећем српском композитору Стевану Стојановићу Мокрањцу. На овом Фестивалу гостовали су и гостују најпознатији изводјачи из Србије и са простора бивше СФРЈ, али и многи познати светски пијанисти и хорови. Натпевавање хорова је својеврсна круна “Мокрањчевих дана”. У оквиру пратећег програма Фестивала одвијају се бројне изложбе слика, промоције књига, књижевне вечери и излети до туристичких дестинација Неготинске крајине.
Покровитељи манифестације је Министарство за културу Републике Србије.


Датум: 12-20. септембар

 

Смедовачки божоле

У организацији Удружења „Пријатељи Смедовца“ и подршке Општине Неготин и Туристичке организације у винском селу Смедовац одржава се фестивал у част младог вина. Посетиоци манифестације и љубитељи вина у прилици су да дегустирају смедовачка вина и уживају у богато културно уметничком програму у аутентичном амбијенту Смедовачких пивница.

Датум: 24. новембар