Уторак, 07. Април 2015.

Завршене пролећне радионице пројекта „Архетип“

Пролећне радионице у оквиру пројекта “Архетип” који реализује Креативно удружење “Него” из Неготина, завршене су изложбом радова насталих на радионицама. Изложба је организована у холу Биоскопа „Крајина“, а гости на изложби и презентацији за јавност, биле су етно-групе „Мариника“ и „Ајдуци“ чији је руководилац професор Данијела Марковић.

 

Пројекат „Архетип“је за учеснике био бесплатан и реализован је кроз маштовите, образовне и забавне радионице у Неготину, у периоду од 31. марта 2015. до 04. априла.

Учесници су упознали културно-историјски и верски архетип свога краја кроз обиласке Музеја Краина, Мокрањчеве куће и Цркве Св. Тројице у Неготину. Упознавали су историју ћириличног писма, учили су ћирилицу и исписивање свог имена и презимена, као и својих иницијала кроз лепо, калиграфско исписивање и израду монограма кроз сликарску технику или у везу. Учили су текст и музику химне „Боже правде“ као и песме из овог краја.

Гости су били и ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ и Неготинске гимназије, а и сами учесници су свирали и певали. Од укупно 20 учесника ове пролећне радионице, 12 младих је било из дијаспоре из Аустрије и Немачке, а 8 учесника је било из Србије односно општине Неготин, чиме је постигнута интеграција, дружење и пријатељство младих из дијаспоре и младих из Србије.

Циљ пројекта „Архетип“ је остварен - учесници су понели знања о свом културном, историјском и верском архетипу, о својим коренима. Сазнали су зашто је важно да чувају ћирилицу као своје национално писмо, па бар кроз исписивање свога имена, своју химну и етно-музику свога краја. Сазнали су важност стварања и неговања љубави према свом традиционалном наслеђу и својим коренима.