Субота, 21. Септембар 2019.

Завршен 54. Фестивал посвећен Стевану Мокрањцу

  

Kонцертом Хора и Симфонијског оркестра Радио телевизије Србије под управом Бојана Суђића у Неготину су након седам фестивалских дана завршени 54. “Мокрањчеви дани” . Маестро Суђић одлучио се да програм насловљен као „Мокрањац и Моцарт“ започне Мокрањчевим „Опелом“ са солистима Николом Дорићем (тенор), Александром Новаковићем (бас) и Милошем Гашићем (бас).  Уследила је Мокрањчева Пета руковет, коју Коњовић стилски издваја у стваралаштву родоначелника српске музике. Најобимнију и по многима његову најпопуларнију Руковет употпунили су својом интерпретацијом солисти: Биљана Васиљевић Митровић (сопран), Вања Бисерчић (тенор) и Никола Дорић (тенор). Програм је заокружен извођењем Моцартовог „Реквијума“ са солистима: Александром Јовановић (сопран), Иваном Србљан (мецосопран), Јаношем Серекованим (тенор) и Атилом Мокушем (бас).

  

Имамо исти тоналитет у Руковетима и Реквијему тако да овиме показујемо колико је Мокрањац наставак најлепше могуће европске традиције и колико смо ми на извору најлепше европске музичке традиције која баштини музику Моцарта, Хајдна, Бетовена, а знамо да је Мокрањац на свом школовању веома ценио Баха и све ове класике које сам поменуо   каже диригент и уметнички руководилац Хора и Симфонијског оркестраб РТС, Бојан Суђић, иначе, овогодишњи беседник Фестивала.

Управо се на тој паралели Мокрањца и Моцарта и темељи овај програм, истакла је др Соња Маринковић, селекторка фестивала, на церемонијалу свечаног затварања, захваливши маестру Суђићу, солистима, Хору и Симфонијском оркестру Радио телевизије Србије на сјајној интерпретацији.

  

„Не знам колико сте стрепели од суочавања Мокрањца и Моцарта, две естетике виђења посмртне службе.  Ја признајем да нисам зато што верујем у оно што је величина Морањчевог дела и не бојим се поређења вокалног и вокално-инструменталног медија. То су два света, али два света која одишу ствалачком моћи, која ће увек наћи пут до срца. Морам посебно да се захвалим маестру Суђићу што је између ова два дела поставио фантастичну Пету Мокрањчеву руковет, зато што није хтео да дозволи да се суоче она једноставна, чиста скрушеност православне молитве и ова помпезност звука католичког Реквијема, да не покаже да је наш Мокрањац у вокалном медију био велики симфоничар, да је он глас знао да ваја тако моћно да ми чујемо цео симфонијски оркестар“ истакла је др Соња Маринковић.

Фестивал је затворио Владимир Величковић, председник Општине Неготин захваливши се  пријатељима фестивала, министру културе у Влади Републике Србије Владану Вукосављевићу, спонзорима и медијима на „помоћи и истрајности које обезбеђују трајност фестивала“.

  

“Овогодишњих седам фестивалских дана у наш град довело је преко хиљаду учесника из Москве, Њујорка, Амстердама, Скопља, Подгорице, Турн Северина и наше земље, бројне учеснике који су својим наступима дали свој уметнички допринос квалитету Фестивала. Изузетни програми учинили су 54. Фестивал достојним дела нашег знаменитог суграђанина, Стевана Стојановића Мокрањца. Верујем да смо били добри домаћини и верујем да ће и овогодишњи учесници и посетиоци, пратећи Мокрањчев траг, поново доћи.“  истакао је Величковић.

  

Свечаност затварања 54. “Мокрањчевих дана“ традиционално је завршена доделом фестивалских признања спонзорима, пријатељима Фестивала, институцијама, медијима, удружењима и предузећима који су помогли у организацији свечаности.