Четвртак, 20. Октобар 2016.

Успешно приведен крају пројекат „Унапређење система јавне расвете“

На прес конференцији која је поводом успешног завршетка пројекта „Унапређење система јавне расвете“  одржана у среду 19. октобра у великој сали СО Неготин медијима су се обратили Јован Миловановић, председник Општине Неготин, Урсула Лоубли, директорка Швајцарске развојне агенције SDC и Александер Грунауер, вођа пројекта Немачке агенције за међународну  сарадњу GIZ.

    

На самом почетку конференције  председник Миловановић се захвалио донаторима и осврнуо на сарадњу наше општине са развојним  агенцијама GIZ И SDC, које су помогле у реализацији неколико пројеката „Лични ставови-заједничке одлуке“ и „Унапређење наплате пореза у општини Неготин“ чиме су створене могућности да се кроз повећање буџета финансира већи број пројеката у свим областима из надлежности локалне самоуправе. Општина Неготин је награду у износу од 250.000 еура добијену као један од подстицаја за изузетно унапређење система наплате пореза, утрошила  у реализацију пројекта у области унапређења система јавне расвете који је у складу са одредницама Стратегије одрживог развоја општине Неготин.

    

Инсталирано је нових 1189 ЛЕД светиљки у граду и 38 села. Један од критеријума за локације нових ЛЕД светиљки  је било поштовање пореских обвезника од стране локалног становништва по месним заједницама. ЛЕД расвета је постављена у свим селима и самом граду како би сви становници видели ефекте пројекта и били стимулисани да наставе са поштовањем пореских обавеза.  У реализацију били су укључени поред пројектног тима из Општинске управе и надлежни из ЈП за грађевинско земљиште, ЈКП “Бадњево“ и Завода за урбанистичко планирање и пројектовање којима честитам на успешно обављеном послу. Општина Неготин је креирањем и реализацијом наведених  пројеката показала да има задовољавајуће ресурсе и професионалне капацитете за даље развојне активности и у наредном периоду наставићемо са оним активностима које имају највише позитивних ефеката на локалну заједницу уз посебан акценат на локалну и међуопштинску сарадњу, даље унапређење система наплате пореза,унапређење инфраструктуре, рурални развој и друго.“ рекао је Јован Миловановић, председник Општине Неготин.

  

Испред донатора медијима и присутнима обратила се Урсула Лоубли, директорка Швајцарске развојне агенције SDC.

„Драго мије што сам данас овде и драго ми је што је општина Неготин била једна од најбоље пласираних општина у оквиру пројекта „Општински економски развој у Источној Србији“. Резултати пројекта рефлектују се у наплати пореза на имовину а истовремено у интеракцији са самим грађанима уз уштеде које се остварују када је реч о јавној расвети. Ово све не би могло да буде остварено да није било велике посвећености председника Миловановића, тима укљученог у рад и самих грађана. Локална самоуправа је била веома пажљива у ослушкивању потреба и приоритета локалног становништва и покушала је да кроз проактиван начин  задовољи потребе становништва и новац од наплате пореза  искористила за унапређење живота грађана и као што смо чули део новца уложила  у инфраструктуру.“ изјавила је између осталог Урсула Луобли, директорка Швајцарске развојне агенције SDC .

Како је још истакла директорка Лоубли, у наредној фази пројекта Швајцарска развојна агенција  SDC намерава да подржи спровођење пописа имовине у још педесет локалних самоуправа у Србији.

  

„Неготин је освојену награду уложио у пројекат који је исто битан за будућност. Локална самоуправа ће из године у годину да штеди новац зато што ће мање енергије потрошити. Ова општина је је узор другим општинама, пуно локалних самоуправа када дођу до неког новца одлуче да исти инвестирају у пројекат који кошта не само као инвестицја већ кроз одржавање. Финасијска ситуација на републичком а и локалном нивоу сви знамо да није сјајна али то нам још више даје мотив да када уложимо неки новац кога нема довољно да то уложимо у нешто што је одрживо, нешто што нам омогућава да то и даље сервисирамо и да као што је овде случај да се та инвестиција коју смо уложили у модерне сијалице које више светлости дају са мање енергије, да новац који уштедимо можемо даље да уложимо у друге пројекте који су битни за развој општине и грађане пре свега.“ истакао је Александер Грунауер, вођа пројекта Немачке агенције за међународну сарадњу GIZ.

  

Прес конференцији, којој је претходио пријем у малој сали, присуствовали и представници донатора Андреас Гертис, Макс Стрит, Клое Милнер и Петар Василев, учесници пројекта, представници месних заједница.


* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.