Понедељак, 21. Аугуст 2023.

УРУЧЕН 21 УГОВОР ЗА НАБАВКУ И ЗАМЕНУ ЛОЖИШТА НА ПОСТОЈЕЋИМ КОТЛОBИМА

У оквиру суфинансирања мера смањења загађења ваздуха пореклом из индивидуалних извора у 2023 у малој сали општине Неготин председник Владимир Величковић уручио је данас 21 уговор за набавку енергетски ефикасних котлова и пећи на дрвну биомасу за станове и породичне куће или замену постојећег ложишта енергетски и еколошки ефикаснијим ложиштем. Захваљујући подршци Министарства заштите животне средине Републике Србије и локалне самоуправе 21 грађанин општине Неготин набавиће нове котлове или ће заменити постојеће, енергетски и еколошки ефикаснијим ложиштем уз субвенције од 90%.
"Ако се сећате ја сам прошле године апеловао када се на овај конкурс јавило само осам наших суграђана и који су том приликом као и овогодишњи корисници добили бенифиције које нису мале, од чак 90 %. Дошло се до износа да сваки суграђанин има учешће од 10% од вредности инвестиције. Сматрао сам да је број веома мали и зато сам апеловао, и ако гледамо у простим бројевима апел је уродио плодом. Са осам стигли смо до 21 корисника и сматрам да ће и у наредној години ово бити једна од понуђених мера и зато апелујем и сада на наше суграђане да нађу времена да испрате све оно што локална самуправа ради и да прате јавне позиве које расписујемо и који трају одређени временски период, дођу до општине на време и распитају се у надлежним службама, код службеника који се тиме баве, да виде шта им је потребно од документације." изјавио је Владимир Величковић, председник Општине Неготин.
За суфинансирање реализације пројекта смањења загађења ваздуха пореклом из индивидуалних извора у 2023. години на територији општине Неготин издвојено је 5.000.000,00 динара, од чега је 1.000.000,00 динара определила Општина Неготин, а 4.000.000,00 динара Министарство заштите животне средине.
Председник Величковић је најавио и објављивањe јавнoг позивa за суфинансирање мера енергетске ефикасности (замена столарије, набавка топлотних пумпи, соларних панела и др.) за који је прошле године владало велико интересовање грађана и да су обезбеђена средства, у укупном износу од 16 милиoна динара, са једнаким учешћем Министарства рударства и енергетике и Општине Неготин.