Уторак, 20. Јул 2021.

УЛАГАЊА У РАЗВОЈ КУЛТУРЕ У ОПШТИНИ НЕГОТИН

Неготин, као један од малобројних градова ван Београда, завршеним процесом дигитализације добио је заoкружен биоскопски систем који ће посетиоцима могућити комплетан аудио и визуелни доживљај у филмским остварењима која ће се, почев од вечерас, приказивати у сали неготинског Дома културе. Биоскопске пројекције неће заостајати за филмским пројекцијама најсавременијих биоскопских дворана у Србији.  Дигитализација биоскопа је спроведена захваљујући пројекту Дома културе који су подржали Филмски центар Србије и локална самоуправа и само је један од пројеката који су реализовани у овој институцији.

  

„ Налазимо се у неготинском Дому културе поводом успешног завршетка пројекта који ће обрадовати љубитеље филмске уметности у нашем граду. Успели смо да дигитализујемо биоскоп. Укупна вредност најсавременије набављене биоскопске дигиталне аудио и видео опреме износи 10 милиона динара и овај пројекат је реализован средствима Филмског центра Србије и Општине Неготин. Драго ми је што смо успели да омогућимо да наши суграђани најновије филмове прате у најбољим условима, са новим пројектором, платном и аудио опремом. Вечерас је и прва пројекција која је бесплатна и позивам све наше суграђане који воле да филмска остварења прате на великом платну то и вечерас учине. Надам се да ће ова промена утицати и да се публика врати у биоскоп.“ истакао је медијима председник Величковић приликом посете Дому културе.

  

Захваљујући подршци Министарства културе и информисања Републике Србије, у оквиру конурса „Градови у фокусу“ Општина Неготин ће и ове године спровести радове у институцијама културе. После набавке полуконцертног клавира пре три године и  прошлогодишње реконструкције сцене у сали Дома кулутуре и замене дрвеног портала, ускоро ће почети санација свих тоалета и замена другог дрвеног портала- светларника на јужном фасадном зиду Дома културе. Овогодишњи пројекат „Да нас прати добар глас 2 “  предвиђа и замену столарије на Управној згради Музеја Крајине. Укупна вредност пројекта износи 7,4 милиона динара, уз учешће Министарства у износу од 5 милиона и локалне самоуправе 2,4 милиона динара.


 „Разговорао сам са директорком о томе шта је још остало од значајних инвестиција које би требало спровести у нашем културном центру. Чекају нас реконструкција крова и столарије на главном улазу како би услови у овом простору били унапређени. Желим да нагласим да је код нас култура на завидном нивоу и да ћемо, имајући у виду нашу традицију, настваити да вредно радимо на њеном развоју.“ поручио је Величковић.

Вечерашња бесплатна пројекција филма „ Сећања из Италије“ биће приређена у 20 сати у сали Дома културе „Стеван Мокрањац“ и  први је од програма које је ове инстутиција културе припремила у оквиру културно-забавне манифестације „Неготинско лето 2021“.

 „ Дом културе ће одрадити неколико занимљивих ствари у оквиру  Неготинског лета 2021. Осим што ћемо публику одвести у биоскоп, већ у суботу ћемо се бавити дечијом тематиком, имаћемо музичко-поетски кабаре. Гостује нам алексиначко позориште „Дука Јовановић“. Мислим да ће деци пријати мало музике и мало игре у центру града у павиљону. Затим ћемо представити локалне таленте Магдалену Антић а нешто касније Давида Сурдановића, АнаМарију Даниловић и нашу стару сарадницу Миљу Виденовић, професорку Уметничке школе „Стеван Мокрањац“. Дом културе пружа и веома значају подршку, тонску, логистичку и сваку другу, свим удружењима и установама које су укључене у реализацију Неготинског лета како би програми до публике стигли на адекватан начин.“ рекла је Јованка Стефановић-Станојевић, директорка Дома културе „Стеван Мокрањац“.


Неготинско лето 2021 године које реализују неготинске установе културе, туристичка организација и удружења грађана садржи 28 програма и трајаће до 28. августа. Манифестација се одржава под покровитељством Општине Неготин.


* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.