Уторак, 09. Аугуст 2022.

У СИКОЛУ ОТВОРЕНИ 20. ЧУЧУК СТАНИНИ ДАНИ

Манифестација изворног народног стваралаштва која негује сећање на чувену хероину Стану Пљeштић отворена је у њеном родном селу Сиколу.

  

Манифестацију је отворио Богдан Гугић, заменик председника Општине Неготин.

"Драги чувари народне традиције, поносни смо на вашу истрајност у неговању народних обичаја, а посебно на наше Сикољане који предано негују сећање на хероину, малу Стану, пример храбре и одане жене крајинског јунака Хајдук Вељка, равне по јунаштву, верног сапутника у животу и најтежим тренуцима. 209. годишњицу погибије чувеног војводе обележићемо за неколико дана, тачније у четвртак 11. августа. Наша дужност и обавеза је да младе научимо колико је храбрости, јунаштва и љубави према домовини уткано у нашу историју. Никада не смемо заборавити наше претке и њихово чојство!" истакао је Гугић.

  

  

  

У културно-уметничком програму учествовали су чланови КУД „Бранко Олар“ из Слатине, КУД „Слога“ из Вражогрнца, ГКУД „Велимир Маркичевић“ из Мајданпека, КУД „Извор Ловци“ из Ловца код Јагодине, КУД „Врело Шаркамен“ из Шаркамена, КУД „Радислав Никчевић“ из Милошева код Јагодине, КУД „Лесково“ из Лескова и домаћини КУД“Чучук Стана“. Чучук Станине дане у Сиколу организовали су КУД „Чучук Стана“ и Месна заједница Сиколе.


* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.