Понедељак, 02. Јул 2012.

“Трка културa” у Неготину

 

3790_1.jpg

Рекреативци из немачког града Дрездена, њих око 60, учесници “Трке култура 2012.” на свом путу до братског града Скопља боравили су у Неготину где је пријем за њих приредио др Влајко Ђорђевић, председник општине Неготин. Том приликом председник Ђорђевић пожелео им је добродошлицу и упознао их са основним карактеристима општине Неготин. 

3790_2.jpg

Циљ ове необичне трке дуге око 2.500 километара, како је истакао, др Беруд Мелзер, вођа екипе, јесте упознавање са другим земљама и другим културама. Учесници, који се током трке смењују, па свака група истрчи укупно око 200 километара, док преостали део пута прелазе аутобусом, користе прилику да обиђу све градове и културне знаменитости и упознају се са припадницима различитих култура на свом путу од Дрездена, преко Остраве, Будимпеште, Неготина и даље преко Софије, па до крајње одреднице Скопља.  

3790_3.jpg

Чланови удружења “Drezden-Bublan” из Дрездена, традиционално већ 20 година на овакав начин, а уз помоћ спонзора, обилазе братске градове широм Европе.  

3790_5.jpg

Занимљивост трке коју су сами учесници пренели приликом пријема у општини Неготин, јесте да чланови појединих група, и мушки и женски, током трке, различим бојама лака премазују нокте и то тако што након сваке етапе премазују по један нокат. 

3790_4.jpg

Након срдачног разговора у општини Неготин гости и домаћини разменили су поклоне. Гости из Дрездена председнику општине Неготин поклонили су детаљ из дрезденске цркве Свете Богородице, док је др Влајко Ђорђевић гостима уручио боце чувеног крајинског вина.