Четвртак, 12. Мај 2022.

СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН 12. МАЈ - ДАН ОПШТИНЕ НЕГОТИН

Свечаном седницом Скупштине општине Неготин, на којој су додељене мајске награде и признања обележен је 12. мај- Дан општине Неготин. Свечаности су присуствовали у својству изасланика Александра Вучића, председника Републике Србије, Верица Лазић, саветник председника за социјална питања и здравство, затим Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, Милан Мацура, помоћник министра рударства и енергетике, Ивајло Кашканов, саветник у амбасади Републике Бугарске у Србији,мр Владимир Станковић, начелник Борског управног округа, председници и представници градова и општина Борског и Зајечарског округа, Беле Паланке, представници републичких и општинских институција, јавних и приватних предузећа, удружења, месних заједница,културног и друштвеног живота нашег града.

  

  

Присутнима се обратио мр Милан Уруковић, председник СО Неготин који је поздравио уважене госте и истакао: „ Много тога урађеног даје ми за право да кажем да смо веома добро радили пратећи све актуелне токове у нашој и суседним земљама. Наравно, све је то било у оквирима законских могућности. Данас говоримо о резултатима нашег рада и путевима које су трасирали великани нашег краја, Хајдук Вељко, ослободилац Крајине чије име и херојство славимо, Ђорђе Станојевић, научник чије је знање донело осветљење и много иновативних подухвата Србији 19. века, чувамо име и дело Стевана Мокрањца, композитора кој ије музиком задивио свет. Неготин ће остати доследан традицији, историји и великанима и због тога ове године награђујемо резуилтате људи који данас, на трагу славних суграђана и на разне начине помажу свој град, доприносе његовом угледу и његовом имену“.

  

Владимир Величковић, председник Општине Неготин, у свом обраћању је поручио да му је драго да, после двогодишње паузе, настале због пандемије која је у многим сферама зауставила свакодневне догађаје, променила начин понашања и наше животе, на свечани начин обележавамо празник наше општине, 12. мај – Дан ослобођења Неготина и Крајине од Турака.
„Општина Неготин је у претходном трогодишњем периоду, поред доношења важних одлука које ће унапредити наше привредне потенцијале, успела да начини помак у многим областима, посебно када је реч о побољшању путне инфраструктуре. Као једној од најпространијих општина у земљи са изузетно великом путном мрежом није лак посао одржавати, а посебно реконструисати улице и путеве у граду, и 39 месних заједница. Успели смо да уз подршку државе, посебно председника Александра Вучића, који се заложио за побољшање путева у источној Србији, обновимо најважнији путни правац Зајечар – Неготин, у дужини од 32 километра. Издвојићу и реконструисани путни правац од Неготина до ХЕ „Ђердап 2“, у дужини од шест километара, чије уређење је завршено прошле године, три километра локалног пута Штубик–Малајница и 3.300 метара уређене деонице према Мокрању и Мокрањским стенама. Радили смо контиунирано на ревитализацији улица у граду и свим селима.“, поручио је председник Величковић.


 
Величковић је истакао да су у рехабилитацију путне инфраструктуре на територији наше општине Неготин, локална самоуправа и Република Србија у претходних пар година уложиле близу милијарду и по динара, да је почела припрема најављене реконструкције путног правца до граничног прелаза Мокрање, у дужини од 13 километара и да се у наредном периоду очекује ревитализација деоница ка Брзој Паланци као и преко Клокочевца до Неготина.

„Много тога нам тек предстоји. Нећу вам одузимати време спомињањем сваке инвестиције јер би то потрајало, али најважнији пројекти заслужују пажњу свих нас. Сложићете се, да су наши потенцијали пољопривреда и туризам. Једна смо од ретких општина која континуирано, кроз аграрни буџет, помаже пољопривредницима наше општине у многим областима. Кроз комасацију у тимочком делу општине и пројектом за будућност – наводњавањем неготинске низије, унапредићемо наше пољопривредне капацитете. Као општина не можемо постићи велике резултати без оснажених, успешних појединаца и колектива, и надамо се да ће године пред нама показати, да смо улагањем у пољопривреду и оснаживањем пољопривредника изабрали прави пут. Од капиталних пројеката који ће унапредити животни стандард наших грађана, променити значајне ставке у личној карти наше општине, а који захтевају изузетно велику припрему, издвајам пројекат од државног значаја, Индустријско-хемијски парк у Прахову. Изградња нове брзе саобраћајнице, у циљу саобраћајног повезивања индустријског комплекса у Прахову, са државним путем првог Б реда, број 35, повећање капацитета Луке Прахово, утицаће на долазак инвеститора, запошљавање око две хиљаде радника, уз индиректно запошљавање, развој малих и средњих предузећа и значајан раст буџета општине Неготин.“ истакао је Величковић и честитао свим добитницима мајских признања.
 
У својству изасланика Александра Вучића, председника Републике Србије, на свечаној седници обратила се Верица Лазић, саветник председника за социјална питања и здравство.



„Желим да вам пренесем искрене честитке председника Александра Вучића поводом Дана ваше општине. Такође желим да у своје и име председника, честитам свим добитницима награда и признања. Актуелно смо у периоду који је изазов за читав свет, кроз који и даље учимо како да се боримо са неизвесношћу. Међутим, упркос свим изазовима, предвођени председником Вучићем, идемо напред, у бољу будућност.“, поручила је Верица Лазић, саветник председника Републике Србије.

  

  

  

  

Након образложења Татјане Васић, председнице Комисије за избор и именовања, награде и признања СО Неготин заслужним појединцима и колективима додељене су мајске награде и повеље. Овогодишњи добитници мајских награда су Кошаркашки клуб „Хајдук Вељко“ из Неготина, за постигнуте резултате и значајан допринос у области спорта, „Уљарица Нова“ Доо,за постигнуте резултате и значајан допринос у области пољопривреде, Мото клубу „FREE RIDER – 17“, у области хуманитарног рада, мр Данилу Петровићу за допринос у области екологије и промоцијe општине Неготин, Дарку Адамовићу, за допринос у области очувања културно – историјског наслеђа општине Неготин. Мајске повеље додељене су Александру Николићу, ученику другог разреда Основне музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Неготину, за освојену прву награду на републичком такмичењу у категорији солфеђо у 2021.години са максималних 100 бодова, Урошу Стојановићу, ученику трећег разреда Неготинске гимназије, за освојену прву награду на државном такмичењу из физике, Јовану Милошевићу, ученику седмог разреда Основне школе „Бранко Радичевић“ у Неготину за освојену прву награду на државном такмичењу из рачунарства, Михајлу Матовићу, ученику другог разреда Неготинске гимназије, за освојено треће место на државном такмичењу из хемије и Јелени Поповић, за освојено треће место на републичком такмичењу из клавира.

  

  

  
 
На данашњој седници председник Величковић уручио је и плакету Марагарети Мусић, директорки Еликсир Фондације за реализацију пројекта „ За напредак Неготинске Крајине- сложно“ и захвалнице запосленима у Општинској управи општине Неготин – Одсеку за ванредне ситуације, послове одбране и безбедност и здравље на раду: Браниславу Шуцићу, Љубиши Дејановићу и постхумно Чедомиру Пуљецовићу.
 
Маргарета Мусић, директорка Еликсир Фондације, приликом обраћања је истакла да је од 1700 запослених у великом пословном систему, њих 1000 је у Прахову, што потврђује да је Прахово срце Еликсира, али и Неготина и целе Крајине.
„Наша визија да стварамо наслеђе кроз одрживи развој на добробит заједнице настала је на чврстом уверењу да растемо и развијамо се само у синергији са заједницом, градећи партнерства и пријатељства.Тако радимо и живимо и овде у Неготину. Зато смо захвални свима вама, поштовани пријатељи, на досадашњој сарадњи, подршци и посвећености заједничком напретку. Ово признање је, верујемо, залог будућим заједничким пројектима. Иницијатива "За напредак Неготинске Крајине" живи данас у сваком селу и на сваком месту до ког смо стигли захваљајујући овом пројекту, највише верујем у школама и на дечјим игралиштима, која смо поставили у Неготину. Верујем да нигде толико сунца и светла нема као у дечјем срцу, ако слушамо дечја срца видећемо да у њима живи свет какав треба да градимо.“, поручила је директорка фондације Маргарета Мусић.

  

У културно-уметничком делу програма учествавали су предшколци Дечијег вртића „Пчелица“, Милена Марковић и Бојан Дуцић, ученици Уметничке школе “Стеван Мокрањац, Филип Стојисављевић, ученик 7/2 разреда Основне школе „Вук Караџић“ и први ансамбл Културно-уметничког друштва „Стеван Мокрањац“.



* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.