Петак, 29. Јул 2011.

Студијско путовање у оквиру пројекта „Аутентично етно“

3302_1.jpg

У оквиру Пројекта „Аутентично етно из Источне Србије“, који општина Неготин реализује уз финансијску помоћ Немачке Агенције за међународну сарадњу – ГИЗ, а у партнерству са општинама Кладово, Мајданпек и Голубац, јуче је организовано студијско путовање четрдесетак  домаћина из Крајине у околину Горњег  Милановца.

3302_2.jpg

Обилазак је почео посетом кући норвешко-српског пријатељства у Горњем Милановцу. Кућа се налази надомак центра града, а пажњу многобројних путника намерника привлачи необичним архитектонским решењем. Грађевина је напола српска шумадијска кућа, напола викиншки брод, сва у дрвету и стаклу, како и приличи Кући југословенско-норвешког пријатељства.

Представници регистрованих и категорисаних пољопривредних домаћинстава, која су се определила за сеоски туризам и Туристичке организације општине Неготин и медија, боравили су током дана и у селима Коштунићи и Леушићи, где су активна сеоска домаћинства постигла највише домете у области   руралног туризма, у циљу размене и преузимања искустава.

3302_4.jpg

У селу Леушићи били су у прилици да обиђу домаћинство породице  Јевтовић, које се налази на тридесетак километара од Горњег Милановца у амбијенту цветних ливада и воћњака. Ово је традиционално сеоско домаћинставо са прелепим великим двориштем пуно разноликог цвећа и дрвећа а у дворишту се налази неколико старинских кућа, реновирани у етно стилу са много укуса и маште прилагођено овом времену. Ово домаћинство је прошле године добило и награду „Туристички цвет“  као најбоље сеоско домаћинство у Србији.

3302_7.jpg

Пут је од села Леушићи водио према селу Коштуниће, удаљеном четрдесетак километара од Горњег Милановца.

3302_6.jpg

У овом селу гости из Неготина, Кладова, Доњег Милановца и Голупца били су у прилици да обиђу етно комплекс „Анђелија Мишић“ који носи име по мајци војводе Живојина Мишића, као и историјски музеј посвећен легендарном војсковођи, етно музеј „Продановића магаза“, стар више од 120 година и породично домаћинство Босе Дамљановић.  

3302_5.jpg

Колико се у овој општини улаже у сеоски туризам говоре и подаци које је изнела Мира Мирковић, директорка Туристичке организације Горњи Милановац. У општини Горњи Милановац сеоским туризмом се баве 83 категорисана домаћинства, И и ИИ категорије, са укупно 600 лежаја.

3302_9.jpg

 Гости када дођу у ова домаћинства,  могу да уживају у тишини, чистом планинском ваздуху, дугим шетњама, вожњи бицикла, планинарењу, обиласку културно-историјских знаменитости, лову и риболову, као и у специјалитетима традиционалне српске кухиње. Велика предност  је изузетно повољан географски положај, ибарска магистрала која пролази готово кроз целу општину, али и богата културно историјска прошлост овог краја, који важи за место рођења модерне српске државе.

3302_8.jpg

У повратку група је била у прилици да посети и задужбински комплекс Краља Петра I на Опленцу. 

Студијско путовање била је само једна од активности обухваћених  Пројектом „Установљавање и промоција етно-стандарда у сеоском туризму“ - „Аутентично етно из Источне Србије“, чија је реализација почела децембра прошле, а трајаће до априла 2012. године. У општинама које су у туризму препознале своју шансу будућег развоја, у Неготину, Мајданпеку, Кладову и Голубцу, пуних 16 месеци трајаће низ активности утврђених пројектом , а то су   стручна предавања и студијска путовања.

Предвиђена је и израда студије,  водича за сеоска домаћинства и веб презентација каталога.  У оквиру свог  пројекта „Локални економски развој у региону Дунава“, „Аутентично етно“,   већинским делом , са  близу 32 хиљаде евра, финасира Немачка Агенција за међународну сарадњу. Општине партнери, уз помоћ РАРИСА, обезбедиле су преостали износ од око 10 хиљада евра.