Уторак, 03. Јун 2014.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ - Трећа седница Општинског већа oпштине Неготин

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

 Трећа седница Општинског већа општине Неготин

 

Општинско веће општине Неготин размотрило је нацрт и једногласно усвојило предлог одлуке о завршном рачуну буџета општине Неготин за 2013. годину, као и предлоге одлука о усвајању извештаја са финансијским извештајем за 2013. свих општинских институција. Седницом је председавао Јован Миловановић, председник oпштине Неготин.

Како је истакао Димитрије Петровић, шеф одељења за буџет и финансије и ЛПА, укупни приходи буџета oпштине Неготин у прошлој години остварени су у износу 1.033.814.000 динара или 90,3 одсто у односу на план. Ово остварење на нивоу је очекиваног.  У структиури расхода издаци буџета за 2013. годину износе 951.466.000  динара. Иначе, ове године је по први пут уз одлуку о завршном рачуну буџета припремљен и ревизорски извештај. По мишљењу ревизорске институције извештаји приказују истинито и објективно стање по свим материјално значајним питањима.

Извештаје о раду са финансијским извештајима за 2013. годину члановима Општинског већа образложили су директори: Гордан Јањић, за Музеј Крајине, Александра Миловановић за Историјски архив, Душан Петровић за Туристичку организацију, Сузана Сиротовић, за Народну библиотеку „Доситеј Новаковић“, Милан Радосављевић, за Дом културе „Стеван Мокрањац“, Валентина Николовска за Завод за урбанистичко пројектовање, Дане Суруџић за Центар за социјални рад, Голуб Рајић за ЈКП „Бадњево“ и Стојан Стефановић за ЈП за грађевинско пемљиште.

Највише дискусија изазвали су извештаји јавних предузећа, комуналног и грађевинског. Чланови већа интересовали су се за финансијску ситуацију комуналног предузећа, дугове корисника комуналних услуга, одржавање спортских објеката. Везано за извештај ЈП за грађевинско земљиште дискусија се водила по питању реализације пројекта реконструкције зелене пијаце, санације путева и мостова, квалитета пројеката, надзора изведених радова, третирања комараца.

Сви предлози одлука о усвајању извештаја о раду са финансијским извештајима за 2013. годину општинских институција усвојени су једногласно.

На данашњој седници Општинског већа предложено је да се убудуће финанасијски извештаји свих општинских институција раде по јединственим обрасцима ради боље прегледности.