Четвртак, 03. Мај 2012.

Рехабилитација система грејања

 

3664_3.jpg

Председник Владе Републике Србије и министар финансија Мирко Цветковић и министар за инфраструктуру и енергетику Милутин Мркоњић потписали су у понедељак 30. априла  са представницима општине Неготин и још 17  локалних самоуправа трилатералне уговоре у вези са Програмом "Рехабилитација система даљинског грејања у Србији – фаза IV”.

Потписивањем ових уговора Република је пренела на учеснике програма 51 милион евра намењених рехабилитацији и модернизацији топлана у Србији. Општина Неготин добила је 400.000 евра, а уговоре су потписали др Влајко Ђорђевић, председник општине Неготин и Чедомир Банковић, директор ЈКП”Бадњево”. 

3664_2.jpg

Реч је о четвртој фази рехабилитације система даљинског грејања у Србији за коју су владе Србије и Немачке, као и Немачка развојна банка, обезбедили 56,25 милиона евра. На овај начин побољшаним системом даљинског грејања биће обухваћено приближно милион становника Србије, а средства су намењена решавању проблема у топланама - унапређењу техничких капацитета, смањењу емисије штетних гасова и ефикаснијем коришћењу енергије. 

„На овај начин практично почињемо са решавањем дугогодишњег проблема грејања у Неготину, који смо, непосредно по доласку на власт, означили као приоритет. Реч је о изузетно значајној донацији коју смо успели да добијемо и то у јакој конкуренцији са много већим срединама од Неготина. У систем грејања у нашем граду деценијама није улагано довољно новца, а ово ће бити прилика да се уради детаљна рехабилитација чији је крајњи циљ квалитетније и ефикасније грејање за кориснике у нашем граду“ - изјавио је др Влајко Ђорђевић, председник општине Неготин, на конференцији за новинаре.

За овај пројекат Влада Немачке донирала је два милиона евра намењених консултантским услугама које прате програм, док је Немачка развојна банка одобрила 45 милиона евра зајма под изузетно повољним условима. Влада Србије ће издвојити 9,25 милиона евра субвенција како би суфинансирала тај велики посао.  ЈКП ”Бадњево” добило је донацију вредну 400.000 евра, док је учешће општине 120.000 евра. 

3664_1.jpg

„Поред замене топловода и цеви, наш превасходни циљ биће повезивање  тридесетак појединачних котларница које загревају стамбене објекте, али и градске институције, школе, болницу, банке, у два одвојена система: Борска и Вељко Влаховић. На тај начин, осим што ће бити смањен број димњака, а тиме побољшан квалитет ваздуха у граду, корисници ће имати знатно боље грејање. Такође, створиће се могућност прикључења нових корисника, овога пута то ће бити власници станова и кућа лоцираних уз трасу нових топловода, а у другој фази у плану је топлификација целог града. Крајњи циљ је мања цена и ефикаснији систем грејања  за већи број корисника у граду” – најављује Чедомир Банковић, директор ЈКП”Бадњево”.

ЈКП ”Бадњево” већ је почело са припремама за програм рехабилитације система грејања.  

„У  четрдесетак подстаница уграђују се калориметри, измењивачи топлоте и терморегулатори са ГПС за аутоматско регулисање и мерење испоручене топлотне енергије, односно бољу енергетску ефикасност. Наша обавеза је постављање калориметара у свим зградама, док ће мераче топлотне енергије у својим становима финансирати сами станари” – каже директор Банковић.