Петак, 06. Април 2012.

Рехабилитација система грејања

 

3627_1.jpg

Општина Неготин једна је од девет у Србији која ће добити бесповратна средства немачке развојне банке у износу од 400.000 евра за рехабилитацију система грејања у граду.

То је била и тема састанка који је Чедомир Банковић, директор ЈКП ”Бадњево” одржао са корисницима даљинских система грејања у граду. Како се том приликом чуло, уз учешће ЈКП ”Бадњево” од 120.000 евра и могућности подизања повољног кредита у износу од додатних 400.000 евра, ова средства биће довољна за уградњу калориметара, измењивача топлоте и терморегулатора са  ГПС системом у свих 40 подстаница, повезивање тридесетак котларница у граду у два одвојена система, као и замену топловода, што практично значи квалитетније и ефикасније грејање за већи број Неготинаца. 

3627_4.jpg

Системи грејања у Неготину који загревају укупно око 1.500 станова стари су у просеку четрдесет година, па је потпуна реконструкција, више него неопходна. Прва и највећа рехабилитација система грејања у Неготину након једне деценије, како је у уводном излагању истакао Чедомир Банковић, реализоваће се захваљујући донацији, односно бесповратним средствима немачке развојне банке, реч је о 400.000 евра, које је преко Министарства енергетике, уз још осам општина у Србији, добио и Неготин,

- Поред замене топловода и цеви наш превасходни циљ биће повезивање  тридесетак појединачних котларница које загревају стамбене објекте, али и градске институције, школе, болницу, банке, у два одвојена система: Борска и Вељко Влаховић. На тај начин, осим што ће бити смањен број димњака, а тиме побољшан квалитет ваздуха у граду, корисници ће имати знатно боље грејање. Такође, створиће се могућност прикључења нових корисника, овога пута то ће бити власници станова и кућа лоцираних уз трасу нових топловода, а у другој фази у плану је топлификација целог града. Крајњи циљ је мања цена и ефикаснији систем грејања  за већи број корисника у граду – најављује Чедомир Банковић, директор ЈКП ”Бадњево”.

3627_2.jpg

У оквиру припрема за велику донацију, комунално предузеће започело је прве радове на подстаницама, који представљају услов за донацију, а то је увођење система наплате према испорученој топлоти. Радови вредни око три милиона динара представљају и учешће ЈКП ”Бадњево”, односно општине, за донацију.

- У првих осам од постојећих четрдесетак подстаница уграђени се калориметри, измењивачи топлоте и терморегулатори са ГПС за аутоматско регулисање и мерење испоручене топлотне енергије, односно бољу енергетску ефикасност. Наша обавеза је постављање калориметара у свакој згради, док ће мераче топлотне енергије у својим становима финансирати сами станари – каже директор Банковић.

Своје искуство у наплати грејања према испорученој топлотној топлоти, корисницима грејања у Неготину пренео је Љубиша Предић, технички директор ЈКП ”Јединство” из Кладова.

- Позитивни ефекти наплате грејања према потрошњи видљиви су врло брзо, а уштеда за кориснике је и до 150 евра по сезони – истакао је директор Предић.

3627_3.jpg

Корисници даљинског система грејања у граду имали су прилику да прате презентацију опреме и уређаја неопходну за прелазак на нови систем наплате и то од представника фирми “Херц” и “Брунета”. Том приликом чуло се да се цена уградње калориметара за мерење топлотног зрачења креће око 50 евра по грејном телу.