Четвртак, 10. Мај 2012.

Промоција књиге „Стари неготински занати“

 

3679_1.jpg

У павиљону градског парка одржана је промоција књиге „Стари неготински занати“, аутора Емиле Петровић, етнолога Музеја Крајине. О књизи, која представља део пројекта Министарства културе  Републике Србије, у издању Музеја Крајине, говорили су Гордан Јањић, директор Музеја и рецензент Сузана Антић, етнолог-музејски саветник Народног музеја у Зајечару.

3679_2.jpg

Кроз историјат Неготина, града о коме постоје писани историјски извори из турских пописних књига видинског санџака из 16. века, евидентирани су занати који су постојали за време турске власти: папучарски, кожухарски, ћурчијски, казанџијски, терзијски, абаџијски, кујунџијски, катранџијски, поткивачки, бојаџијски. . . У књизи је евидентирано и оснивање еснафа од 1833. до 1866. као и карактеристике најважнијих заната у Неготину, казанџијског, ћурчијског, пинтерског, корпарског, ужарског, воскарско-лицидерског, сарачког. . .

3679_3.jpg

На занимљив начин, аутор представља њихово порекло и историјски развој, технологију израде одређених производа као и документоване прилоге кроз богату музејску поставку етнолошког одељења Музеја Крајине.