Среда, 09. Новембар 2011.

Пројекат „Подршка и интеграција особа са инвалидитетом у општини Неготин“

3451_1.jpg

У оквиру реализације пројекта „Подршка и интеграција особа са инвалидитетом у општини Неготин“ одржан је састанак са водитељима радионица и представницима институција које се баве радом са особама са инвалидитетом. 

Стимулативни и инклузивни програми током овог пројекта реализоваће се  кроз четири радне терапије које имају за циљ да оснаже особе са инвалидитетом да препознају и јачају сопствене потенцијале, самопоуздање  и на тај начин унапреде квалитет живота.

3451_2.jpg

Програми који ће бити реализовани током тромесечног трајања пројекта, почев од 20. новембра су курс за рад на рачунару, ликовна радионица, вежбе реедукације психомоторике и корективно-превентивне вежбе и игре  

Циљ курса за рад на рачунару јесте да учесници савладају основне вештине рада на рачунару према својим могућностима, три групе по 15 часова за 20  полазника у трајању од три месеца

Циљеви и задаци васпитно - образовног рада током ликовне радионице су развој манипулативне спретности руке и рамена,  развој мануелне спретности чаке и прстију, стицање радне културе и хигијенских навика, развој радних способности, упознавање техника и матерјала, стицање основних знања из области ликовне културе неопходних за даље професионално оспособљавање (препознавање боја,облика,бојење одређених површина), стицање особина уредности, истрајности и самосталности у раду, развијање комуникативности и сарадње у заједничком раду, стицање навика естетског уређења радног, животног простора и околине, превенција и спречавање продубљивања поремећаја - неприкладног и непотпуног одвијања развојног тока у одређеној етапи развоја  лица са инвалидитетом, стварање услова и претпоставки за примање и разумевање нових информација предвиђених у области вапитно-образовног рада.

Вежбе реедукације психомоторике имају за циљ отклањање или ублажавање специфичних тешкоћа и поремећаја у сензомоторном и психофизичком понашању детета како би му се омогућило даље успешно учење и развој у складу са његовим могућностима.

3451_3.jpg

Развијање слике о  себи и своме телу, упознавање  сопствене телесности, топографије тела и његових делова, однос делова тела једних према другима као и према простору и у самом простору. Социјализација лица са инвалидитетом у оквиру психосоцијалног развоја личности. Развијање свести о подељености тела и простора, уочавање латерализованости на себи и другима. Социјализација у оквиру психосоцијалног развоја личности, прихватање односа које намеће социјално поље, остваривање друштвених односа. Развијање свести о подељености тела и простора, уочавање односа једног лица према осталима, удаљеност, испред – иза, поред, лево, десно, између. Уочавање ритмичких делова у ритмичком низу, уочавање ритмичких целина кроз покрет и кроз говор. Откривање нових видова реалности и могућег начина постојања кроз уклопљеност у задати ритам. Доживљавање сопствених чула преко покрета и тела у целини, откривање разних квалитета чула кроз вежбе реедукације психмоторике, учинити руковођење сопственим чулима свесним и  доступним мисаоним операцијама. Снижавање подражљивости нервно–мишићних структура централног нервног система, смиривање напетости која подстиче ову подражљивост и ремети редослед хармоничног одвијања покрета говорне мускулатуре, корекција дисартрије. Открити лицима могућност складног говора у одређеним сегментима и успешност комуникације говорног садржаја без обзира на муцање, боља организација покрета мишићних група говорне мускулатуре, дедраматизовање муцања као проблема, усклађивање дисања.

Циљ корективно-превентивних вежби и игре јесте да ојачање мускулатуре читавог тела, побољшање координације покрета, фине и грубе моторике, зарад унапређења општег телесног здравља, подизања самопоуздања лица са инвалидитетом како би се што боље уклопили у друштвену заједницу. Оваквом методологијом рада, кроз игру, лица са инвалидитетом се анимирају да редовно похађају радионице и да на креативан начин остваре очекиване резултате.

3451_4.jpg

Са циљевима пројекта упознати су и грађани општине Неготин  путем промотивних материјала и летака који су дељени у првој градској зони и у месним заједницама, као и лепљењем плаката по граду.

3451_5.jpg

Радионице ће почети са радом од 20. новембра 2011. године и спроводиће се у периоду од три месеца.

Сви заинтересовани се могу пријавити на телефоне : 063 / 7 035 776  Љиљана Ђаковић или 064/ 4 039 848  - Вела Благојевић.