Четвртак, 28. Април 2016.

Прекогранична сарадња Неготина и Турн Северина

Ученици ОШ “Вук Караџић“ из Неготина посетили су Турн Северин у суседној Румунији да би са својим вршњацима из Школе број 5 учествовали у заједничком културном програму и спортским сусретима. На тај начин потврдили су одрживост пројекта „Развој прекограничних активности у области културе и спорта“ који је реализован у општинама Дробета Турн Северин и Неготин.

  

Овој прекограничној активности присуствовала је и Надица Васић, заменица председника општине Неготин, заједно са представницима Канцеларије за локални економски и рурални развој који су реализовали пројекат.

  

У парк шуми „Чирала“ у близини Турн Северина која је уређена средствима Европске Уније, на новоиграђеним теренима одиграна је фудбалска утакмица коју су неготински основци добили резултатом 5:1, а затом је на такође, новоизграђеној летњој позорници приређен културни програм у којем је наступио хор ОШ“Вук Караџић“ под вођством наставнице Тање Милосављевић, а потом и плесно-акробатска група ове школе коју припрема наставник Игор Стојковић.

Домаћини су се представили фолклорним програмом, којем су се спонтано придружили и неготински основци. 

  

Сусрет у Турн Северину био је прилика и за дружење вршњака из Турн Северина и Неготина, али и упознавање и размену искустава просветних радника домаће и гостујуће школе. Том приликом договорена је и узвратна посета која ће бити реализована до краја школске године.

Ученици и наставници неготинске школе обишли су једну од најпознатијих знаменоитости Турн Северина, средњевековну тврђаву на обали Дунава, која је такође реконструисана средствима Европске Уније.

  

Иначе, у оквиру пројекта „Развој прекограничних активности у области културе и спорта“ општина Неготин добила је покретну бину за културна и друга дешавања на отвореном, као и дечије вртиће у центру града и насељу „Вељко Влаховић“.


* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.