Петак, 20. Април 2012.

Положај особа са инвалидитетом у Неготину

 

3647_1.jpg

Представници Одељења за особе са инвалидитетом Стручне службе Заштитника грађана, приликом радне посете Неготину, састали су се са представницима Општинске управе и разматрали положај особа са инвалидитетом у Неготину и то у сегментима запошљавања, приступачности услуга и информација и спровођења Конвенције УН о правима особа са инвалидитетом.

3647_2.jpg

Како је том приликом нагласила Драгана Грабовица, начелница надлежног одељења стручне службе Заштитника грађана, заједнички циљ састанака који се одржавају у локалним самоуправама широм Србије, је стално унапређење рада органа јавне власти и стварање једнаких шанси и могућности за остваривање људских права у локалној заједници. 

- На нивоу Србије, генерално, највећи проблем је приступачност у најширем смислу. Протеклих година највише је урађено на плану обарања тротоара и постављању рампи на улазима у јавне институције. Остао је, међутим, проблем кретања особа са инвалидитетом унутар институција, проблем коришћења Брајовог писма за слепе особе, могућност емитовања кајрона на локалним телевизијама за глуве особе. Србија чини велике напоре да превазиђе ове проблеме и побољша положај особа са инвалидитетом – нагласила је Драгана Грабовица.

3647_3.jpg

Представници надлежне службе Заштитника грађана обишли су и просторије Удружења особа са инвалидитетом “Дуга“ и са члановима разговарили о проблемима и могућностима превазилажења.

- Највећи проблем за особе са инвалидитетом у Неготину представљају архитектонске баријере. Рампе за улаз особа у инвалидским колицима постоје само у Здравственом центру и новом тржном центру, док су им све остале институције практично недоступне. Очекујемо да и у нашем граду, уз помоћ локалне саоуправе и надлежних републичких институција почне са решавањем ових проблема – речи су Мирославе Здравковић, секретарке Удружења грађана“Дуга“ из Неготина.