Среда, 04. Април 2012.

Отворена изложба „Са Каницом по Србији“

 

3622_1.jpg

У организацији Народног музеја у Београду, фондације “Феликс Каниц“  и Музеја Крајине у Тодорчетовом конаку отворена је изложба скица, цртежа и натписа путописца и истраживача Феликса Каница „Са Каницом по Србији“, аутора др Ђорђа Костића. Скице и цртежи најбољег познаваоца југоисточне Европе с краја 19 века,  представљају незаменљив извор српским истраживачима за проучавање културног наслеђа на овим просторима. 

3622_2.jpg

Феликс Каниц је 1859. први пут дошао у Србију, а у Крајини је боравио шест пута. Својим путописима и цртежима,  непосредним контактима са људима оставио је јединствено и аутентично сведочанство о Србији тог времена, па  и о подручју Крајине и Неготина. Аутор изложбе др Ђорђе Костић, надахнуто је говорио о животу И раду Каница, научника отвореног, радозналог И активног духа и  упоредио га је са композитором Стеваном Мокрањцем наглашавајући да је Каниц повезивао културе као научник и као уметник. 

-Био је путник и пажљиви посматрач, који је ишао у сусрет људима који припадају другим културама са великом радозналошћу и без предрасуда. Зато нас данас посебно инспирише и служи као узор у развоју културних веза и бризи о заједничкој културној баштини – поручио је др Костић.

3622_3.jpg

На скупу су говорили и Неда Јевремовић из Народног музеја у Београду И Гордан Јањић, директор Музеја Крајине.