Уторак, 08. Децембар 2015.

Отворен ХИСПА центар у Неготину

Данас је у неготинском Дому здравља званично отворен ХИСПА центар за хипертензију, превенцију шлога и инфаркта. Центар у коме ће радити тимови лекара који на најквалитетнији и најсавременији начин лечи пацијенте, отворен је у сарадњи са Здравственим центром Неготин и уз несебичну подршку локалне самоуправе.


Тридесет четврти по реду центар, који ће на мултидисциплиниран и персонализован начин бити доступан пацијентима, отворио је кардиолог доцент др Небојиша Тасић, начелник Центра за хипертензију Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње” и председник Удружења центара за хипертензију, превенцију шлога и инфаркта, прим. др Биљана Параскијевић, в.д. директора Здравственог центра Неготин, др Душка Јосифовић, в.д.  директор Дома здравља Неготин, др Зоран Богдановић, начелник интерног одељења ЗЦ Неготин, који ће уједно бити и координатор ХИСПА центра.

Основна идеја ових центара, какви постоје широм земље и окружења јесте једна високо специјалнизована услуга очувања здравља. Болесни људи који имају нерегулисан или неадекватно регулисан крвни притисак, хипертензију, поготово они људи који не могу тако лако да код својих лекара реше проблем, биће примарни корисници овог центра. Посебан фокус биће на особама које имају повишен кардиоваскуларни ризик.

“ХИСПА је младо удружење које постоји две године које је сонованао само са једним циљем а то је да пружимо помоћ најугроженијим болесницима којима прети инфартк и шлог а који су инентивиковани кроз цонцепт кардиоваскуларног ризика. У рад центра укључени су кардиолози, нефролози, ендокринолози, неуролози као и лекари других специјалности. Поред савремене дијагностике и сталног лекарског надзора опсервирани пацијенти добијаће персонализовану нефармаколошку и фармаколошку терапију, прилагођену личним потребама. Ови пацијенти ће уједно бити на специфичан начин праћени преко јединствене базе пацијената за читаву Србију” – рекао је између осталог доцент др Небојша Тасић.

У наредном периоду очекује се да центар заживи, а данас је пристигао и први део опреме, којим ће ХИСПА центар бити опремљен.

“Мени је велико задовољство што је данас у Неготину отворен ХИСПА центар и овом приликом се захваљујем др Небојши Тасићу, локалној самоуправи и мојим колегама који су подржали ову идеју. Ја се надам да ће овај центар заживети у таквом обиму како је и планирано и наравно на задовољство здравствених радника који леће пацијенте као и пацијената који ће добити прави третман и лечењу у свом здравственом центру, а неће морати на путују у друге градове” – истакла је примаријус др Биљана Параскијевић, в.д. директора ЗЦ Неготин.  

Отварању ХИСПА центра присуствовао је и Мирослав Кнежевић, начелник Борског управног округа.

“Ово је трећи ХИСПА центар на територији Борског округа. Након Кладова и Мајданпека, морам да кажем да ми је част И задовољство и драго ми је што смо данас овде у Неготину. Желим да се захвалим руководству Здравственог центра у Неготину и професору др Тасићу, што су данас отворили овај центар. Циљ отварања је унапређење здравтвене заштрите свих грађана са територије Борског окрга а нарочито грађана општине Неготин који ће у будућем период бити И корисници усуга овог центра” – рекао је Кнежевић.     

Центри за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога, који се отварају у великом броју градова у Србији, поштедеће пацијенте одласка у Београд да би их стручњак прегледао, већ ће све информације моћи да добију од тима лекара у градској болници. Најтежи болесници али и они који желе да делују превентивно, уместо да лутају од лекара до лекара сада имају место где могу да потраже помоћ.