Уторак, 29. Мај 2012.

Освештање конака манастира Буково

 

3731_1.jpg

У присуству бројних верника, гостију из јавног и политичког живота и свештенства Епископ Тимочки Јустин и Епископ Рашко-призренски и Косовско-метохијски Теодосије освештали су новоизграђени конак манастира Буково.

3731_2.jpg

Манастир Буково, посвећен Светом оцу Николају Чудотворцу, дух православља Крајинаца чува још од 14 века. 

Нови конак са параклисом, задржавајући елементе српског сакралног градитељства, посвећен Покрову пресвете Богородице саграђен је на месту старог који је због потпуне оронулусти срушен 2003. године. Дуго чекана обнова јужног манастирског конака почела је 2006. године уз помоћ Министарства вера Владе Републике Србије, више малих привредника и појединаца, верног народа и самог манастира. 

3731_3.jpg

Свечаност уприличена поводом завршетка велелепног конака окупила је у порти манастира Буково бројне вернике и госте из јавног и политичког живота.  Новоизграђени конак, након свете архијерејске литургије освештали су епископ Тимочки Јустин и епископ Рашко-призренски и Косовско-метохијски Теодосије. 

3731_6.jpg

- Благодарећи свима на помоћи у стварању бољих животних услова у манастиру, данас сви заједно учествујемо у великој радости због освећења манастирског конака и духовног окупљања у овој светињи – поручио је архимандрит Иларион приликом доделе архијерејских захвалница. 

3731_4.jpg

У част освештања конака у порти манастира Буково приређен је програм уз учешће хора храма Свете Тројице, етно група „Маринике“ и „Класје“ и фолклорног ансамбла КУД „Стеван Мокрањац“.  

3731_5.jpg

Свечаности у манастиру Буково присуствовали су и челници општине Неготин.