Среда, 11. Април 2012.

Општина Неготин добитник признања „Чувари традиције“

 

3633_1.jpg

У Конаку кнегиње Љубице у Београду, на свечаности обележавања јубилеја-пет година рада Етно мреже, признање „Чувари традиције“ у категорији локалних самоуправа у Србији, уручено др Влајку Ђорђевићу, председнику општине Неготин. Виолета Јовановић, директорка Етно-мреже, признања је уручила и осталим добиницима: Немачкој организација за међународну сарадњу-ГИЗ, Националној служби запошљавања, Робним кућама Београд и компанији „Дурфy“, власнику етногалерије на аеродрому „Никола Тесла“.

3633_2.jpg

Општина Неготин, као прва локална самоуправа у Србији којој је додељено признање за најбољу сарадњу и допринос на очувању и изради традиционалних рукотворина, плакету “Чувари традиције“ добила је захваљујући подршци коју пружа Уметничко-занатској задрузи Занарт из Неготина, као члану Етно мреже. Неготинска задруга прва је лиценцирана радионица у Србији за производњу висококвалитетних уметничких и употребних предмета применом традиционалних техника, а сертификате за обуку заинтересованих за израду рукотворина има седам чланица „Занарта“. Предмети произведени у радионицама „Занарта“ изложени су у етногалеријама Етно мреже у Београду и на аеродрому „Никола Тесла“, део су сета дипломатских поклона за потребе Владе Србије. Кроз разне видове обуке кроз радионице „Занарта“, од оснивања, 2006. године прошло је на стотине жена, ученика, особа са инвалидитетом. 

3633_3.jpg

"Општина Неготин пружа комплетну подршку „Занарту“ приликом реализације јавних и радова за особе са инвалидитетом, ангажовани смо приликом реализације општинских пројеката, омогућено нам је коришћење галерије у центру града и сва потребна логистика. Општина Неготин је тако на диретан начин дала свој допринос очувању и изради традиционалних рукотворина, али и запошљавању жена којима је ангажовање у оквиру задругу било и прво радно искуство" – истиче Мирјана Шекеровић, директорка „Занарта“.

3633_4.jpg

„Занарт“ је од формирања део Етно мреже коју чине 24 групе произвођача рукотворина из целе земље. Обележавајући петогодишњицу рада присутним гостима у аутентичном амбијенту Конака кнегиње Љубице у Београду обратиле су се Софија Арсић, национални координатор Етно-мреже, Драгијана Радоњић-Петровић, државни секретар у Министарству економије и регионалног развоја, Сузан Фриц, директорка Мисије УСАИД у Србији, а свечаност су увеличали и Александер Грунауер, менаџер пројекта „Општински економски развој у региону Дунава“ ГИЗ-а, Бранислав Милић, пројект менаџер у ГИЗ, принцеза Јелисавета Карађорђевић и многи други званичници.

3633_5.jpg