Понедељак, 15. Април 2024.

ОДРЖАНА ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА НА ТЕМУ ПРАЋЕЊА СПРОВОЂЕЊА НОВОГ ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ

Данас је у сали СО Неготин одржана панел дискусија на тему праћења спровођења новог Закона о заштити података о личности, којој су присуствовали руковаоци података о личности, заинтересовани представници организација цивилног друштва и медија.
 
 
У панел дискусији учестовали су повереник Милан Мариновић и заменица повереника Сања Унковић и други представници службе повереника. Циљ панел дискусије је био разматрање примене новог Закона о заштити података о личности и сагледавање могућности за његову бољу примену. Током панел дискусије, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић представио је актуелни тренутак у заштити података о личности у Републици Србији.
 
 
Заменица повереника Сања Унковић представила је положај институције повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, надлежности повереника са акцентом на заштиту података о личности. У панел дискусији учествовали су и представници сектора за надзор над заштитом података о личности, и хармонизацију прописа и нормативне послове. Панел дискусије, које се у склопу пројектне подршке реализују у наредном периоду у 15 одабраних јединица локалне самоуправе, посебно су значајне и за подизање свести шире јавности и информисање грађана. Подршку организацији панел дискусија пружа пројекат „Јачање владавине права у Републици Србији“ (ЕУ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ И ЗА ОСНОВНА ПРАВА) заједнички финансиран од стране ЕУ и немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (BMZ).
 
 
За имплементацију пројектних активности у вези са заштитом података о личности задужен је Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).