Понедељак, 22. Септембар 2014.

Одржана 15. седница Штаба за ванредне ситуације

Штаб за ванредне ситуације општине Неготин, одржао је данас 15. ванредну седницу, којом је председавао командант Штаба, Јован Миловановић.

Чланови Штаба разматрали су извештај о стању на територији општине Неготин и реализацији наредби са 14. седнице Штаба. Председник Стручног тима за процену интервентних радова на водотоковима и каналима у угроженом подручју, обавестио је чланове Штаба, да је механизација ВХДП завршила радове на чишћењу канала код касарне, који је у њиховом извештају постављен као први приоритет. Он је такође рекао да ће на сутрашњој седници Штаба овај стручни тим поднети детаљан извештај о потребним радовима. Према извештају стручног тима, а по налогу Штаба, механизација ће током сутрашњег дана бити ангажована на чишћењу речног корита и канала у Душановцу.

По налогу Штаба за ванредне ситуације ЈП за грађевинско земљиште ангажовало је механизацију на отклањању последица поплава и санацији мостова и путева у Штубику, Слатини, Малој Каменици и Михајловцу, механизација је данас ангажована на санацији путева у Душановцу. Екипе ЈП за грађевинско земљиште, обишле су и МЗ Самариновац, где је уочено затварање канала за одвод воде, што је довело до плављена дела села. Пријављена су и оштећења на мосту у Шаркамену, на путевима у Милошеву и Вратни, које ће такође обићи стручна комисија.

ЈКП “Бадњево” и данас снабдева мештане Уровице и Михајловца пијаћом водом, а у сарадњи са Црвеним крстом, обезбеђени су и пластични резервоари за снабдевање становништва водом. Током викенда, Црвени крст је у МЗ Уровица дистрибуирао 2592 литара флаширане воде, од чега је одређена количина намењана за потребе школе. За потребе МЗ Михајловац, дистрибуирано је 990 литара воде. Поред воде, Црвеном крсту Неготин, испоручена је и хуманитарна помоћ која ће у складу са исказаним потребама бити дистрибуирана угроженом становништву.    

Екипе Завода за јавно здравље “Тимок” из Зајечара извршиле су дезинфекцију објеката у поплављеном подручју, а данас је настављена и настава у школама у којима је образовни процес био обустављен прошле недеље.

У Здравственом центру Неготин, све службе функционишу по устаљеном распореду, а претходних дана било је и пацијената из општине Кладово. Интерна комисија ЗЦ Неготин је обавила процену штете и очекује се долазак Комисије коју је формирала Општина Неготин. Како се чуло на данашњој седници Штаба проблема у раду имају амбуланте у Душановцу и Радујевцу.

Штаб за ванредне ситуације разматрао је и допис Месне заједнице Јабуковац о штети насталој током поплава.