Понедељак, 02. Јун 2014.

Одржан први Вокални етно-фестивал - ВЕФ

Етномузиколошки одсек музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Краљева победник је првог неготинског Вокалног етно-фестивала одржаног у организацији Kреативног удружења „Него“. Друго место, са једнаким бројем поена, 93,66, деле, Етно група „Маринике“ из Неготина и женска певачка група Центра за културу из Пожаревца. Трећу позицију са 87,6 бодова, стекао је ансамбл Пожаревачке гимназије. Наступе учесника оцењивао је стручни жири са др Зораном Богдановићем, професором  музикологије на челу.

 

Вокални етно-фестивал, подржан од стране Министарства културе и информисања и Општине Неготин, отворила је Татјана Панић, члан Општинског већа задужена за културу и информисање.

 

Оригиналним интерпретацијама познатих, али и понеких готово заборављених изворних народних песама, у занимљивим аранжманима, на првом неготинском Вокалном етно фестивалу представило се десет група са подручја целе Србије. Посебну драж распеваној сцени биоскопа „Крајина“ дале су и аутентичне народне ношње и архаични инструменти учесника.

„Идеја нам је да кроз ВЕФ прикажемо сву лепоту изворне народне песме и подстакнемо младе певаче да се науче извођењу и тако осете емоцију овог народног блага.  Једино на тај начин моћи ћемо да заборава отргнемо изворну народну песму. Фестивал је, захваљујћи сјајним учесницима, надмашио наша очекивања и ми смо изузетно задовољни. Жеља нам је ВЕФ постане традиционални фестивал“ – поручила је Данијела Марковић, чланица Удружења „Него“.

 

Иначе, специјалну награда за извођачку посвећеност добила је етно група „Дунавски вез“ ОМШ “Константин Бабић“ из Кладова, за стилску оригиналност извођења етно група „Долама“ СМШ „Стеван Мокрањац“ из Неготина и мушки вокално-инструментални састав „Ајдуци“ из Неготина и за музичко извођење народни ансамбл, СМШ “Петар Коњовић“ Сомбор.

Након проглашења победника ВЕФ-а приређен је концерт дуа АрХаи, који негује спој акустичне и електронске музике