Петак, 19. Јун 2015.

Одржан јавни увид у нацрт плана управљања заштитом животне средине – пројекат заштите од поплава насеља Радујевац

Јавна презентација Плана управљања заштитом животне средине – Пројекат заштите од поплава насеља Радујевац којој су присуствовали Јован Миловановић, председник Општине Неготин и велики број мештана Радујевца, одржана је у петак 19. јуна у малој сали Општине Неготин. Пројекат заштите од поплава у насељу Радујевац, један је у низу пројеката који је активиран у оквиру глобалног пројекта заштите од поплава насталом повлачењем кредита од Светске банке прошле године у октобру месецу.
“ У Србији је тренутно активно 8 пројеката. Радујевац је први у низу пројеката који ће бити активиран изградња самог насипа треба да крене ѕа који месец. Наша обавеза је данас с обзиром да се ради о међународно финансираном проојекту да имплементирамо не само захтеве који су предвиђени домаћим законодавством, већ и захтеве који су проистекли из међународно финансираног пројекта. Моја улога данас на јавној расправи је да презентујемо важан аспект утицај пројекта на животну средину, да заинтересованој јавности презентујемо мере заштите и одговарајучих мониторних активности. Да појаснимо институционалну надлежност, да би локално становништво могло да се практично оријентише током саме имплементације пројекта. У смислу артикулисања евентуалних примедби на неке од утицаја пројекта према животној средини, али и да се ближе упозна са очекиваним негативним утицајима. Највећи бенефит овог пројекта је повећање сигурности како становништва тако и њихове имовине које се суочава са поплавама у овом подручију врло често. Наша мисија је да покушамо да овим пројектом трајно решимо то једно питање заштите од поплава“ изјавио је Игор Радовић, пројект консултант за питање животне средине.

  

Дужина радујевачког насипа је 2.7 км а предвиђена дужина трајања радова износи 14 месеци. Одржавање ове презентације је био последњи услов за активацију тендера. У току наредне недеље биће расписан тендер за избора извођача радова.

  

Увид у Предметни план управљања заштитом животне средине може се извршити на интернет страници Министарства пољопривреде и заштите животне средине http://www.rdvode.gov.rs/ и у просторијама Јединице за имплементацију пројекта, Булевар уметности 2а Београд, сваког радног дана од 11 до 13 часова. Примедбе и мишљења на Извештај о заштити животне средине се подносе у писаном облику и достављају Јединици за имплементацију пројекта на адресу Булевар уметности 2а, Београд. Примедбе се могу доставити и електронском поштом на адресу: fer.project@yahoo.com.