Петак, 14. Фебруар 2020.

Обележен Свети Трифун, заштитник винара и виноградара

Широм Неготинске Крајине, обредом сечења славског колача и орезивањем винове лозе обележен је Свети Трифун, заштитник виноградара и винара. Централна манифестација одржана је данас на централном тргу Рајачких пивница. На почетку програма, у организацији Туристичке организације општине Неготин а под покровитељством локалне самоуправе, окупљене госте Рајачких пивница, поздравио је Владимир Величковић, председник Општине Неготин.

  

  

„Ова година биће година у којој ће започети радови на Рајачким пивницама, а предстоји нам и уређење пивница у Рогљеву. Овај комплексан пројекат подржао је председник Републике Александар Вучић, приликом посете нашој општини. Трогодишњи процес укрупљавања поседа у овом делу, који се одвија уз подршку државе, пружиће шансу за подизање нових засада. Уз уређени пут до Смедовца, Рогљева, Рајца и комплекса пивница, који ће у наредном периоду достићи неопходан квалитет који туристи очекују, стварамо погодно тле за развој туризма и винарства.

  

Уз јединствене услове за узгој винове лозе и производњу вина, квалитет наших вина је неоспоран, што је, уз подршку и промоцију, најважнији услов да бисмо постигли успех и одржали реноме на веома захтевном и истанчаном тржишту вина.

  

"Ово је заједнички посао, обавеза и опредељење, јер сваки нови засад, уређена пивница, учињени ваш корак, уз нашу подршку, улози су у стварању српске Бургундије на балканским просторима.“ истакао је председник Величковић и виноградарима, винари и љубитељи доброг вина, посебно вина са географским пореклом „Неготинска Крајина“ пожелео родну и берићетну годину. У програму су учествовали здравичар Милан Котур, староградски ансамбл „КонтрАкорд“, Етно група „Краљице“ и соло певачи професор Владица Перковић и ученица Јелена Драгомировић уз професора Данила Перковића на хармоници из Уметничке школе „Стеван Мокрањац“, неготински песник Саша Станимировић, фрулаш Немања Станојевић из Јасенице и Културно-уметничко друштво „Чучук Стана“ из Сикола.  

  

  

Уследили су обреди резања славског колача и винове лозе, које су обавили протојереј ставрофор Ранко Јовић и прота Петар Чолић. Овогодишњи колачар Немања Милановић предао је колач Јелени Цветковић. Организатор програма неготинска Туристичка организација обезбедила је послужење и бесплатан превоз за заинтересоване грађане.