Уторак, 26. Јун 2012.

Обележен јубилеј 60. година Историјског архива Неготина

 

3785_1.jpg

Јубилеј Историјског архива Неготина, 60 година постојања и рада ове институције културе свечано је обележен у сали биоскопа Крајина.  

3785_2.jpg

Бројним гостима и сарадницима обратио се директор Љубиша Ђорђевић истакавши да се у години јубилеја за Историјски архив Неготина са поносом може рећи да је један од важнијих чувара културне баштине, који је за протеклих 60 година постојања и рада сакупио 2.000 метара дужних архивске грађе. Најстарија архивска грађа потиче из прве половине 19. века, док највећи део потиче из 20. века. 

3785_3.jpg

 

Поводом великог јубилеја Историјски архив објавио је изузетно значајну публикацију „Протокол магистрата нахије поречке 1828.-1832.“, што представља најстарију архивску грађу која се од недавно, захваљујући изузетној сарадњи са Музејом Крајине, налази у неготинском архиву.

Ову публикацију промовисали су приређивачи, историчар Никола Плавшић и архивист Александра Миловановић, док је о свом претку Николи Ђорђеву, кнезу рогљевачком и сараднику Кнеза Милоша Обреновића, говорио Неготинац Десимир Рајић. 

 

3785_4.jpg

Поводом великог јубилеја, 60. година Историјског архива Неготина, директор Љубиша Ђорђевић, сарадницима ове институције, уручио је повеље и захвалнице.  

3785_6.jpg

Свечаност поводом јубилеја неготинског архива употпунила је монодрама „На кафи код кнегиње Љубице“ у извођењу Наташе Попеску, кустоскиње Музеја града Београда.