Понедељак, 10. Јануар 2022.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОЂЕЊА СТЕВАНА СТОЈАНОВИЋА МОКРАЊЦА

Полагањем цвећа на споменик и бисту најзначајнијег српског композитора, свечаним чином резања славског колача, промоцијом часописа за културу „Мокрањац“ и концертом Гудачког квартета „Мераки“ из Београда, обележена је 166. годишњица рођења Стевана Стојановића Мокрањца.

  

  
 
Уз звуке чувене шесте руковети цвеће на Мокрањчев споменик у дворишту његове родне куће, положили су Владимир Величковић, председник Општине Неготин и мр Милан Уруковић, председник СО Неготин у име локалне самоуправе и делегације неготинског Дома културе и Фестивала „Мокрањчеви дани“, Музеја Крајине и Хора Цркве „Свете Тројице“. Пред бистом Стевана Мокрањца у градском парку у Неготину, почаст Мокрањцу одале су делегације Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ , Основне школе из Кобишнице, Градског хорског ансамбла „Мокрањац“, Месне заједнице Мокрање и КУД-а “Стеван Мокрањац“ из Неготина.

  
 
Програм обележавања дана рођења нашег прослављеног композитора настављен је свечаним чином резања славског колача, поводом славе Свети Стефан, који су обавили протонамесници Марјан Кречуј и Марко Пајчин, уз пратњу Црквеног хора под вођством Светлане Кравченко.

  

  
 
 
У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ уследила је промоција 23. броја Часописа за културу „Мокрањац“ који су представили главни и одговорни уредник часописа и селектор Фестивала „Мокрањчеви дани“ проф. др Соња Маринковић и Стефан Цветковић, члан редакције.

  
 
„Желим да одам признање Дому културе који истрајава на часопису „Мокрањац“ јер, у овим несигурним временима, треба много снаге и храбрости да се одржи континуитет публикације која је и поред знатно пооштрених услова успела да задржи статус научне.“, истакла је Маринковићева и детаљно изложила приказе фестивалских програма из пера разних аутора.

  
 
Обележавање Дана рођења Стевана Мокрањца заокружено је концертом Гудачког квартета „Мераки“ из Београда који чине студенткиње мастер студија за камерну музику на Факултету музичке уметности. Поред дела Лудвига Ван Бетовена публика је уживала и у Почасници Стевану Мокрањцу коју је написао композитор Дејан Деспић.


* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.